Proteste ample în Germania. Manifestanţii cer ajutor financiar pentru cetăţenii săraci şi închiderea centralelor nucleare

Zeci de mii de protestatari din şase oraşe germane s-au adunat sâmbătă pentru a cere o distribuire mai echitabilă a fondurilor guvernamentale pentru a face faţă creşterii preţurilor la energie şi a costurilor de trai, precum şi o tranziţie mai rapidă de la combustibilii fosili.

5648 afișări
Imaginea articolului Proteste ample în Germania. Manifestanţii cer ajutor financiar pentru cetăţenii săraci şi închiderea centralelor nucleare

Sursa foto: Twitter

Protestatarii au mărşăluit în Berlin, Duesseldorf, Hanovra, Stuttgart, Dresda şi Frankfurt pe Main. Aceştia au cerut reducerea inflaţiei, închiderea centralelor nucleare şi mai multe subvenţii pentru cei săraci care nu fac faţă creşterii preţurilor energiei, relatează Reuters.

Aproximativ 24.000 de persoane au participat, potrivit Greenpeace, unul dintre organizatori. Poliţia a declarat că aproximativ 1.800 de protestatari s-au adunat la Berlin.

"Vrem să arătăm că avem nevoie urgentă de ajutor financiar pentru cetăţeni, care să fie echilibrat din punct de vedere social. Guvernul face multe, dar distribuie fondurile cu o stropitoare. Persoanele cu venituri mai mici au nevoie de mai mult sprijin decât cei bogaţi", a declarat Andrea Kocsis, vicepreşedinte al ver.di, unul dintre sindicatele care organizează protestele.

Parlamentul Germaniei a aprobat vineri pachetul de salvare de 200 de miliarde de euro al guvernului, care are ca scop protejarea companiilor şi gospodăriilor de impactul creşterii preţurilor la energie.

Pachetul include o plată unică pentru a acoperi o factură lunară la gaz pentru gospodării şi întreprinderi mici şi mijlocii şi un mecanism de limitare a preţurilor începând cu luna martie.

De asemenea, va finanţa o plafonare a preţurilor la electricitate pentru gospodării şi industrie, retroactiv din martie pentru preţurile spot şi din decembrie pentru preţurile viitoare, cu finanţare suplimentară extrasă din profiturile companiilor de electricitate.

Inflaţia germană a atins în septembrie cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, ajungând la 10,9%, determinată de creşterea costurilor energiei.

"Mi s-ar părea mai bine dacă am distribui într-un mod mai corect. Sunt milionari care spun că vor să plătească mai multe taxe. Nu văd că se întâmplă nimic în acest sens", a declarat Ulrich Franz, un protestatar din Berlin.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici