Proteste violente faţă de măsurile anti COVID în Tibet, una dintre cele mai bine păzite regiuni din China

  • Proteste violente au izbucnit în Tibet din cauza măsurilor anti COVID.
  • Oamenii s-au adunat în capitala Lhasa şi şi s-au luptat cu poliţiştii, potrivit BBC.
700 afișări
Imaginea articolului Proteste violente faţă de măsurile anti COVID în Tibet, una dintre cele mai bine păzite regiuni din China

Protestele sunt rare în regiunea controlată de China, dar potrivit unor imagini din Lhasa sute de persoane au demonstrat şi s-au ciocnit cu forţele de ordine. Se pare că este vorba în principal de muncitori migranţi de etnie chineză Han.

Oraşul este închis de aproape trei luni, în timp ce autorităţile luptă cu un val de infecţii. Tibetul este una dintre cele mai bine păzite regiuni din China.

Protestele au avut loc miercuri după-amiază şi s-au prelungit până noaptea târziu. O înregistrare video arată sute de oameni adunaţi pe străzi, iar de la un difuzor se poate auzi un mesaj prin care se face apel la calm, în timp ce un oficial le cere oamenilor „să fie înţelegători şi să se întoarcă". O altă înregistrare video arată numeroşi oameni pe străzi în timpul nopţii, iar un bărbat comentează scena.

„[Ei] au fost închişi de prea mult timp. Şi mulţi dintre oamenii din această comunitate sunt oameni care au venit doar să muncească şi să câştige bani. Dacă ar fi putut obţine asta în China continentală, nu ar fi venit aici", spune el în mandarină.

Un alt videoclip a arătat oameni mărşăluind pe străzi cu o pancartă pe care scrie „Vrem doar să ne întoarcem acasă".

Surse tibetane au declarat pentru postul de ştiri Radio Free Asia (RFA) că protestatarii au avertizat că vor „declanşa un incendiu" dacă restricţiile nu vor fi ridicate. O altă sursă a spus că există temeri că încăierările dintre civili şi ofiţerii de poliţie ar putea deveni foarte violente.

„Oamenii sunt închişi acasă în fiecare zi şi viaţa este atât de grea. Preţurile în Lhasa sunt acum atât de mari, iar proprietarii urmăresc oamenii pentru chirie. De asemenea, muncitorii nu au voie să se întoarcă în oraşul lor natal. Nu au altă cale de ieşire", a povestit un rezident pentru BBC.

„Nu am avut niciun venit timp de trei luni - dar cheltuielile nu au fost reduse nici măcar cu un ban. Prietenii mei din Lhasa - cât timp mai puteţi continua aşa?", se arată într-o postare de pe reţelele de socializare.

Pe platformele de socializare chinezeşti, toate imaginile cu incidentul au fost şterse.

Se spune că protestul de miercuri este cel mai mare din oraş de la revolta din 2008, în urma căreia au fost ucise cel puţin 19 persoane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici