Protestele din Iran: mii de prizonieri au fost graţiaţi de ayatollah

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a graţiat „zeci de mii" de prizonieri. Pe listă sunt numeroase persoane arestate în urma protestelor antiguvernamentale.

650 afișări
Imaginea articolului Protestele din Iran: mii de prizonieri au fost graţiaţi de ayatollah

Protestele din Iran: mii de prizonieri au fost graţiaţi de ayatollah

Presa de stat din Iran a raportat că graţierile acordate de ayatollahul Ali Khamenei au fost însoţite de condiţii. Sadeq Rahimi, adjunctul şefului sistemului judiciar, a explicat că acei deţinuţi care se califică pentru a fi graţiaţi trebuie să se angajeze în scris că regretă ceea ce au făcut. În caz contrar, nu vor fi eliberaţi. Rahimi a mai spus că „pentru prima dată în istorie" vor fi graţiaţi şi inculpaţii care nu au primit un verdict final.

Graţierile au fost acordate în ajunul aniversării revoluţiei islamice din 1979. Acestea au fost acordate după ce o scrisoare a şefului sistemului judiciar i-a încadrat pe mulţi dintre cei reţinuţi ca fiind tineri care au fost induşi în eroare de influenţa şi propaganda străine.

Cei acuzaţi de infracţiuni mai grave, cum ar fi spionajul, crima sau distrugerea proprietăţii statului, nu vor fi graţiaţi. De asemenea, măsura nu se va extinde la niciun cetăţean cu dublă cetăţenie aflat în prezent în detenţie.

În conformitate cu articolul 110 din Constituţia iraniană, liderul suprem al ţării are autoritatea de a emite graţieri la recomandarea sistemului judiciar. Demonstraţiile au izbucnit în septembrie anul trecut în urma decesului unei femei deţinute de poliţia iraniană pentru moralitate.

Grupul Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, estimează că cel puţin 100 de persoane aflate în detenţie riscă să fie condamnate la moarte. Organizaţia afirmă că toţi acuzaţii au fost „privaţi de dreptul de a avea acces la propriul avocat şi la un proces corect".

Patru persoane au fost deja executate pentru infracţiuni legate de proteste. În ianuarie, doi bărbaţi au fost spânzuraţi pentru uciderea unui membru al forţelor de securitate iraniene. Cei doi au lansat un apel înainte de a muri, afirmând că au fost torturaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici