Protestele din Tibet s-au soldat cu 135 de morţi şi 1.000 de răniţi

Revoltele din Tibet reprimate de China s-au soldat cu moartea a cel puţin 135 de persoane şi rănirea altor 1.000, iar aproximativ 400 de protestatari au fost arestaţi începând cu 10 martie, a anunţat miercuri preşedintele Parlamentului tibetan aflat în exil, Karma Chophel.

20 afișări
Imaginea articolului Protestele din Tibet s-au soldat cu 135 de morţi şi 1.000 de răniţi

Protestele din Tibet s-au soldat cu 135 de morţi şi 1.000 de răniţi (Imagine: Mediafax Foto)

"Informaţiile din Tibet sunt foarte dificil de obţinut, însă avem surse credibile, persoane care ne cer ajutorul din cauza pericolului în care se află: până ieri (marţi, n. red.), aveam 135 de morţi confirmaţi", a declarat Chophel, la o conferinţă de presă la Parlamentul European, la Bruxelles, evocând "mulţi alţi" morţi care nu sunt confirmaţi.

"În jur de 400 de persoane au fost arestate şi peste 1.000 rănite", a adăugat el.

"Credem că numărul morţilor, răniţilor şi persoanelor arestate ar putea fi de zece ori mai semnificativ decât cel din rapoartele confirmate", a subliniat Karma Chophel.

El a apreciat că, dacă tibetanii "îşi sacrifică viaţa pentru a-şi face auzită opoziţia" faţă de Guvernul chinez, este pentru că speră ca ţările europene, "care au puterea economică şi politică", să reacţioneze. Acesta a cerut de asemenea trimiterea în Tibet a unui "grup internaţional independent".

La fel ca Dalai Lama, el a respins ideea unei boicotări a Jocurilor Olimpice de la Beijing, din această vară. "Jocurile Olimpice trebuie să aibă loc", a subliniat preşedintele Parlamentului în exil.

Pe de altă parte, Chophel a salutat independenţa Kosovo, recunoscută de numeroase ţări europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici