Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei cehe a UE prezintă scuze pentru declaraţiile de sâmbătă

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei cehe a Uniunii Europene a prezentat duminică scuze pentru faptul că a apreciat operaţiunea terestră israeliană din Gaza drept "mai mult defensivă decât ofensivă".

12 afișări
Imaginea articolului Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei cehe a UE prezintă scuze pentru declaraţiile de sâmbătă

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei cehe a UE prezintă scuze pentru declaraţiile de sâmbătă (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Vreau să prezint scuze pentru neînţelegerea petrecută la 3 ianuarie 2009 în legătură cu reacţia preşedinţiei cehe în privinţa acţiunilor forţelor terestre israeliene în Fâşia Gaza, conform căreia aceste operaţiuni sunt percepute ca un atac de autoapărare", se arată într-o declaraţie a lui Jiri Frantişek Potuznik, purtător de cuvânt al guvernului ceh pentru preşedinţia UE.

Ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, apreciase, înaintea plecării într-o misiune în Orientul Mijlociu, că declaraţia a reprezentat "o greşeală foarte gravă" şi "o greşeală personală", dar declarase că Praga nu va prezenta scuze.

După prima declaraţie făcută de Potuznik sâmbătă seara, Ministerul ceh de Externe a rectificat poziţia după câteva ore, cu un comunicat mult mai critic faţă de Israel. "Nici chiar dreptul de netăgăduit al unui stat de a se apăra nu autorizează acţiuni care afectează masiv populaţia civilă", conform comunicatului publicat pe site-ul preşedinţiei cehe.

Citeşte şi:

Ministrul ceh de Externe critică operaţiunea israeliană din Fâşia Gaza

Cehia susţine că declaraţia privind caracterul defensiv al operaţiunii din Gaza a fost o eroare

Trupele israeliene au intrat în Fâşia Gaza

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici