Putin acuză SUA că au dat semnalul de plecare pentru contestarea alegerilor

Premierul rus Vladimir Putin a acuzat-o joi pe secretarul american de stat Hillary Clinton că a "dat semnalul de plecare" pentru contestarea rezultatelor alegerilor legislative şi a apreciat că opozanţii au acţionat "cu susţinerea" Washingtonului.

514 afișări
Imaginea articolului Putin acuză SUA că au dat semnalul de plecare pentru contestarea alegerilor

Putin acuză SUA că au dat semnalul de plecare pentru contestarea alegerilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Clinton "le-a dat tonul unor activişti din interiorul ţării, ea le-a dat semnalul. Ei au înţeles semnalul şi, cu susţinerea Departamentului de Stat, au început că lucreze activ", a declarat Putin.

"Înţelegem că o parte a organizatorilor (protestelor) acţionează conform unui scenariu cunoscut", a continuat fostul agent KGB. "Însă ştim de asemenea că cetăţenii ţării noastre nu vor ca situaţia să evolueze precum cea din Kîrgîzstan sau mai recent, din Ucraina", a adăugat acesta cu referire la revoluţiile din fostele republici sovietice în 2005 şi 2004, unde Occidentul ar fi intervenit, în opinia Moscovei.

"Nimeni nu vrea haos", a completat cel mai influent om din Rusia, care intenţionează să revină la Kremlin la prezidenţialele din martie.

"Suntem obligaţi să ne apărăm suveranitatea", a adăugat "şi ne supără pentru că noi nu am uitat cine este stăpânul pe această planetă".

"Când bani din străinătate sunt îndreptaţi către activităţile politice din ţara noastră, asta ar trebui să ne dea de gândit", a declarat Putin, cu referire la sute de milioane de dolari.

"Utilizarea fondurilor străine în procesele electorale este în special de neacceptat" declară Putin care la sfârşitul lui noiembrie a comparat ONG-urile finanţate de Occident cu Iuda pentru realizarea monitorizării fraudelor electorale.

Mii de ruşi au protestat încă de duminică, contestând rezultatele legislativelor câştigate de partidul de la putere, Rusia Unită, în manieră frauduloasă, conform opoziţiei.

"Dacă oamenii acţionează în conformitate cu legea, trebuie să le acordăm dreptul la opinie", a declarat Putin. "Dacă cineva încalcă legea, atunci forţele de ordine şi puterea trebuie să impună respectarea ei prin toate mijloacele legitime", a adăugat acesta.

Sute de persoane au fost arestate în urma manifestaţiilor din Moscova şi Sankt-Petersburg, printre care şi mai mulţi lideri ai opoziţiei ce au fost condamnaţi la pedepse de până la 15 zile în inchisoare.

Opoziţia, care a reuşit luni să adune mii de persoane în centrul Moscovei - o mobilizare fără precedent în Rusia ultimilor ani - , a lansat un apel prin intermediul reţelelor de socializare la o manifestaţie de amploare organizată sâmbătă în Piaţa Revoluţiei, aproape de Kremlin, în pofida avertizărilor date de autorităţi care au aprobat o manifestaţie de numai 300 de persoane. Peste 20.000 de persoane au răspuns deja la apel.

Rezultatul alegerilor şi represaliile protestelor care au urmat au suscitat critici din partea Statelor Unite, UE, Franţei şi Germaniei, în special.

Misiunea observatorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a declarat luni la Moscova că a descoperit nereguli "frecvente" şi "serioase semnale de fraudă la urne".

Un ONG rus numit "Observatorul cetăţean" a declarat joi prin intermediul site-ului său (nabludatel.org) că procentul real al partidului de la putere este mai puţin de 30 la sută din voturi, cu 20 de puncte mai puţin decât rezultatele preliminare anunţate luni de comisia electorală rusă.

Participarea reală la urne este puţin peste 50 la sută, faţă de peste 60 la sută oficial, conform ONG-ului care susţine că se bazează pe observaţiile din peste 170 de birouri de vot. Comisia electorală a anunţat că rezultatele finale vor fi prezentate vineri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici