Putin nu pierde doar în Ucraina. Europa "a câştigat prima bătălie" din războiul energetic cu Rusia

  • Mai sunt şi alte veşti proaste pentru Vladimir Putin, pe lângă eşecurile de pe câmpul de luptă din Ucraina.
  • Europa este pe cale să treacă iarna cu instalaţiile vitale de stocare a gazelor mai mult de jumătate pline, potrivit unei noi evaluări a Comisiei Europene consultate de POLITICO.
4930 afișări
Imaginea articolului Putin nu pierde doar în Ucraina. Europa "a câştigat prima bătălie" din războiul energetic cu Rusia

Acest lucru înseamnă că, în ciuda eforturilor liderului rus de a face Europa să îngheţe prin tăierea aprovizionării cu gaze, economiile UE vor supravieţui celor mai reci luni fără daune grave şi se pare că vor începe iarna viitoare într-o poziţie puternică pentru a face acelaşi lucru.

În urmă cu câteva luni, existau temeri legate de penuria de energie din această iarnă, cauzată de întreruperea aprovizionării cu gaze din Rusia.

Însă o combinaţie de vreme blândă, creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) şi o scădere mare a consumului de gaze înseamnă că, potrivit analizei Comisiei, peste 50 de miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze ar trebui să rămână în depozite până la sfârşitul lunii martie.

Un oficial de rang înalt al Comisiei Europene a atribuit succesul Europei în asigurarea aprovizionării cu gaze naturale unei combinaţii de planificare şi noroc.

"O bună parte a succesului se datorează condiţiilor meteorologice neobişnuit de blânde şi faptului că China a ieşit de pe piaţă din cauza restricţiilor COVID", a declarat oficialul. "Dar reducerea cererii, politica de stocare şi lucrările de infrastructură au ajutat semnificativ".

Încheierea sezonului de încălzire de iarnă cu rezerve atât de sănătoase, peste 50% din capacitatea totală de stocare de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi a UE,  înlătură orice temeri persistente privind o penurie de gaze pe termen scurt. De asemenea, acest lucru atenuează îngrijorările legate de securitatea energetică a Europei pentru iarna viitoare.

Cifrele pozitive stau la baza perspectivelor mai optimiste prezentate de liderii UE în ultimele zile, comisarul pentru energie, Kadri Simson, declarând marţi că Europa a "câştigat prima bătălie" din "războiul energetic" cu Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici