Putin, prima apariţie publică după ce trupele ruse au invadat Ucraina: „Vom folosi arme nucleare dacă Rusia va fi ameninţată. Nu blufez” / „Facem tot ce putem pentru a asigura desfăşurarea referendumurilor” / Rusia mobilizează circa 300.000 de rezervişti / Occidentul reacţionează

  • Putin spune, într-un discurs înregistrat, că „operaţiunea militară în Ucraina trebuie să continue, pentru a fi eliminaţi toţi naziştii”.
  • Preşedintele rus ameninţă că va reacţiona vehement dacă Occidentul „va încerca să distrugă Rusia”.
  • „Occidentul are ca scop distrugerea Rusiei şi a încercat să transforme poporul ucrainean în carne de tun”, acuză Putin.
  • Mai mulţi oficiali din state europene reacţionează la ameninţările lui Vladimir Putin.
10096 afișări
Imaginea articolului Putin, prima apariţie publică după ce trupele ruse au invadat Ucraina: „Vom folosi arme nucleare dacă Rusia va fi ameninţată. Nu blufez” /  „Facem tot ce putem pentru a asigura desfăşurarea referendumurilor” / Rusia mobilizează circa 300.000 de rezervişti / Occidentul reacţionează
Principalele declaraţii ale lui Putin
  • Subliniez. Vom face tot ce putem pentru a asigura desfăşurarea referendumurilor.
  • Ucrainenii refuza o solutie paşnică la situaţia din Donbas. Vrem să eliberăm Donbas.
  • Donbas este aproape eliberat de nazişti şi regimul de ocupaţie a făcut o linie de apărare puternică. Oamenii de acolo nu vor să fie sub jugul lor.
  • Cei care vorbesc despre atac nuclear, trebuie să-şi amintească de faptul că Rusia are arme nucleare mai performante decât Occidentul, aşa că, dacă integritatea teritorială a ţării va fi pusă în pericol, vom acţiona fără teamă, şi nu blufez.
  • Ministrul Apărării a fost însărcinat de către mine să determine statutul legal al regiunii.
  • Este necesară o decizie urgentă pentru a proteja oamenii în „teritoriile eliberate”. 
  • Spun public, pentru prima dată, a existat o reacţie pozitivă la propunerile noastre de asigurare a securităţii Rusiei.
  • Regimul de represiune s-a intensificat dupa 2014. Intimidarea împotriva Rusiei a devenit barbarică.
  • Anunţ o mobilizare militară parţială. Voi acorda statut legal „voluntarilor” care luptă în Donbas. Toţi cetăţenii care vor fi mobilizaţi vor avea statut deplin de forţă armată.  Mobilizarea va începe miercuri.
  • Occidentul are ca scop distrugerea Rusiei şi a încercat să transforme poporul ucrainean în carne de tun. 
  • Am încredere în sprijinul vostru.  
În contradicţie cu discursul furios, ameninţător la adresa imaginatului inamic suprem - Occidentul, de Ziua Internaţională a Păcii, preşedintele rus Vladimir Putin este convins că regiunile ruseşti, populate de oameni de mai multe naţionalităţi, ar trebui să acorde mai multă atenţie problemelor legate de pacea civilă, conform declaraţiilor sale de marţi seara.
 
„Republicile voastre, în care locuiesc în mod tradiţional oameni de diferite naţionalităţi şi religii, ar trebui să accepte chestiunile legate de pacea civilă, stabilitate”, a declarat el participanţilor la o ceremonie care a marcat cea de-a 100-a aniversare a Republicii Adygea, a Republicii Kabardino-Balkaria şi a Republicii Karachay-Cherkessia. „Este foarte important în general, şi deosebit de important pentru teritoriile complicate, precum ale dumneavoastră”.
 
„Este important ca autorităţile regionale, forţele politice, uniunile religioase şi organizaţiile publice din republici să aibă o poziţie fermă şi principială şi să se angajeze într-un efort uriaş pentru a dezvolta tradiţii de bună vecinătate şi prietenie între oameni de diferite naţionalităţi”, a adăugat Putin
 

Reacţiile internaţionale la discursul virulent al lui Putin

  • Şi China reacţionează: „Părţile să se angajeze în dialog şi consultări”.
  • Ciucă: Am luat act cu îngrijorare de declaraţiile preşedintelui Putin. Continuăm să analizăm cu calm. 
  • Un consilier ucrainean spune că mobilizarea din Rusia, un „pas previzibil" şi „extrem de nepopular".
  • Prima reacţie din Germania după discursul lui Putin: „mobilizarea este rea, o evoluţie greşită”. Şi un eurodeputat român reacţionează lanunţul lui Putin: „arată cât de mare este disperarea la Kremlin”.
  • Mobilizarea este un semn de slăbiciune, spune ambasadorul american în Ucraina. La rândul său, un ministru britanic crede că declaraţia lui Putin este o „escaladare îngrijorătoare” a războiului.
  • Nicu Popescu, ministru de Externe: „Republica Moldova condamnă ferm planul Rusiei de a anexa - prin aşa-zise referendumuri - regiunile ucrainene ocupate în prezent”.
Între timp, după discursul lui Putin, Serghei Shoigu, ministrul rus al Apărării spune că 300.000 de rezervişti vor fi recrutaţi în Rusia. „Rusia are o resursă uriaşă de mobilizare, aproape 25 de milioane de oameni, puţin mai mult de 1% sunt supuşi mobilizării parţiale”.
 
Mişcarea anti-război „Vesna” („Primăvară”) din Rusia face apel la proteste împotriva mobilizării. Mitingurile sunt anunţate pentru astăzi, ora 19.00, în centrul tuturor oraşelor ruseşti. 
 
 
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici