Putin regretă dispariţia expresiei "popor sovietic". De ce consideră preşedintele Rusiei că sintagma era benefică

Preşedintele rus Vladimir Putin, care nu ezită să recurgă la referinţe sovietice, şi-a exprimat joi regretul faţă de faptul că nu există o expresie mai puternică decât "popor sovietic" pentru a federaliza societatea.

415 afișări
Imaginea articolului Putin regretă dispariţia expresiei "popor sovietic". De ce consideră preşedintele Rusiei că sintagma era benefică

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În perioada sovietică, multe dintre lucrurile făcute nu erau prea bune, dar au fost inventate şi numeroase lucruri bune. De exemplu, exista conceptul de popor sovietic, o nouă comunitate istorică", a declarat Putin, care se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent de la sosirea sa la putere în 2000.

Vladimir Putin, ofiţer KGB în perioada sovietică, este un nostalgic recunoscut faţă de puterea ţării sale pe scena internaţională.

În 2005, el a calificat dispariţia fostei Uniuni Sovietice drept "cea mai mare catastrofă geopolitică din secolul al XIX-lea".

În decembrie 2011, pe când era premier, el şi-a exprimat regretul şi faţă de faptul că autorităţile sovietice nu au luptat suficient pentru a păstra "integritatea teritorială" a fostei URSS, care s-a prăbuşit în 1991.

De asemenea, atunci când unii analişti l-au comparat, în urma deciziei de a reveni la Kremlin în 2012, cu fostul lider sovietic Leonid Brejnev, purtătorul de cuvânt al lui Putin Dmitri Peskov a subliniat că nu este nicio ruşine în acest lucru.

Brejnev, care a stat la putere timp de 18 ani, până la moarte, este considerat de numeroşi ruşi simbolul unei perioade de "stagnare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici