Putin spune că luptă împotriva fascismului, dar Moscova vrea închiderea filialei Agenţiei Evreieşti din Rusia

Ministerul rus al Justiţiei a cerut lichidarea filialei ruse a Agenţiei Evreieşti, o organizaţie non-profit care promovează imigraţia în Israel, potrivit unui tribunal din Moscova.

613 afișări
Imaginea articolului Putin spune că luptă împotriva fascismului, dar Moscova vrea închiderea filialei Agenţiei Evreieşti din Rusia

Site-ul web al tribunalului districtual Basmanny a precizat că ministerul a depus cererea la 15 iulie şi că aceasta va fi discutată la 28 iulie. Nu a fost precizat niciun motiv pentru lansarea cazului, relatează Reuters.

Demersul împotriva agenţiei cu sediul la Ierusalim, cea mai mare organizaţie evreiască non-profit din lume, vine în urma criticilor din partea Israelului faţă de războiul Rusiei din Ucraina, iar actualul premier interimar, Yair Lapid, a acuzat-o în aprilie că a comis crime de război.

Moscova a negat în mod repetat atrocităţile şi a declarat că nu vizează civili, deşi mii de oameni au fost ucişi în cele aproape cinci luni de război.

"Evreii ruşi nu vor fi ţinuţi ostatici de războiul din Ucraina. Încercarea de a pedepsi Agenţia Evreiască pentru poziţia Israelului faţă de război este deplorabilă şi ofensatoare", a declarat ministrul israelian al Afacerilor Diasporei, Nachman Shai, ca răspuns la vestea depunerii cererii în instanţă.

The Jerusalem Post a relatat la 5 iulie că autorităţile ruse au suspectat Agenţia Evreiască de colectarea ilegală de date despre cetăţenii ruşi, legând totodată demersul de tensiunile dintre Israel şi Rusia în legătură cu Ucraina şi Siria.

Aproximativ 7.000 de evrei au emigrat din Rusia în Israel anul trecut, potrivit datelor guvernului israelian.

Deşi Israelul nu a trimis ajutor militar Ucrainei, a condamnat invazia Rusiei în ţara vecină. Relaţiile în mod tradiţional puternice cu Moscova s-au deteriorat în luna mai, după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Hitler a avut strămoşi evrei, ceea ce a provocat furie în Israel.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici