Radovan Karadzici şi Biljana Plavsici, condamnaţi la plata unor compensaţii exilaţilor bosniaci

Radovan Karadzici şi Biljana Plavsici, doi foşti lideri ai sârbilor-bosniaci, au fost condamnaţi de justiţia franceză la plata unor compensaţii exilaţilor bosniaci, o decizie inedită în Europa.

74 afișări
Imaginea articolului Radovan Karadzici şi Biljana Plavsici, condamnaţi la plata unor compensaţii exilaţilor bosniaci

Radovan Karadzici şi Biljana Plavsici, condamnaţi la plata unor compensaţii exilaţilor bosniaci (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest lucru nu va alina niciodată suferinţele trăite, dar este o mare victorie pentru noi", a reacţionat Zuhra Kovaci. Instalaţi la Angers (vestul Franţei), Zuhra Kovaci, soţul ei şi cei doi copii au iniţiat acţiunea judiciară în 2005.

La 13 ani după fuga din Bosnia, familia i-a dat în judecată pe fostul preşedinte al Parlamentului sârbilor din Bosnia, Momcilo Krajisnik, pe fostul lider politic Radovan Karadzici, pe fostul preşedinte Biljana Plavsici şi pe fostul lider militar Ratko Mladici, aflat încă în libertate.

În aprilie 1992, la începutul conflictului bosniac, familia Kovaci şi-a părăsit casa din Foca, localitate situată în prezent la frontiera dintre Bosnia şi Muntenegru.

Soţii Kovaci solicitau compensaţii în valoare de un milion de euro.

Justiţia franceză a declinat competenţa judecării lui Krajisnik şi a cerut elemente suplimentare pentru stabilirea responsabilităţii lui Mladici.

În schimb, Tribunalul din Paris i-a condamnat pe Plavsici şi Karadzici la plata unor compensaţii de 200.000 de euro familiei.

"Este o premieră", a declarat avocatul familiei Kovaci, Ivan Jurasinovici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici