Radovan Karadzici susţine că a fost "răpit" şi cere TPI să fie despăgubit

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, a declarat că a fost "răpit" şi ulterior "ţinut în secret" de autorităţile sârbe, cerând Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie să fie despăgubit, într-un document dat publicităţii miercuri.

18 afișări
Imaginea articolului Radovan Karadzici susţine că a fost "răpit" şi cere TPI să fie despăgubit

Radovan Karadzici susţine că a fost "răpit" şi cere TPI să fie despăgubit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Drepturile doctorului Karadzici la libertate, de a fi informat în legătură cu motivele arestării şi de a fi prezentat în faţa unui ofiţer judiciar au fost încălcate", a afirmat Karadzici, acuzând autorităţile sârbe că l-au "răpit pur şi simplu", într-un document făcut public miercuri de către TPI.

Karadzici cere TPI, care urmează să îl judece din septembrie pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru rolul pe care l-a jucat în Războiul din Bosnia (1992-1995), să dispună plata "unei despăgubiri financiare în cazul în care este achitat sau o reducere a pedepsei în cazul în care este condamnat".

Bărbatul, în vârstă de 64 de ani, dă asigurări că ar fi fost arestat într-un autobuz, la Belgrad, la 18 iulie 2008 "de bărbaţi care nu s-au prezentat" şi acuză autorităţile sârbe că au "anunţat în mod fals" că ar fi fost arestat la 21 iulie 2008.

El a fost ulterior "transportat către un loc unde a fost ţinut în secret timp de trei zile. În această perioadă, el nu a fost informat niciodată în legătură cu motivele arestării sale sau asupra identităţii răpitorilor săi (...). I s-a interzis să telefoneze pentru a informa pe cineva că ar fi fost arestat", a adăugat acuzatul, care se apără singur în faţa TPI.

Autorităţile sârbe au anunţat la 21 iulie 2008 arestarea lui Karadzici, care era dat în urmărire de 13 ani. Acesta trăia deghizat sub identitatea unui medic specialist în medicină alternativă, Dragan Dabici, şi îşi lăsase părul şi barba albă să crească.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici