RAPORT: Tot mai mulţi copii sunt ameninţaţi de sărăcie în UE

Din ce în ce mai mulţi copii ar putea fi ameninţaţi de sărăcie sau excluziune socială în mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE) din cauza crizei economice, a avertizat marţi Agenţia UE pentru Protecţia Drepturilor Fundamentale (FRA).

315 afișări
Imaginea articolului RAPORT: Tot mai mulţi copii sunt ameninţaţi de sărăcie în UE

RAPORT: Tot mai mulţi copii sunt ameninţaţi de sărăcie în UE (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Sărăcia în rândul copiilor este o problemă din ce în ce mai îngrijorătoare în UE", deplânge FRA în raportul său anual cu privire la respectarea drepturilor fundamentale în UE.

În 2012, statele membre au fost nevoite să ia măsuri pentru a face faţă cazurilor de malnutriţie, însă au trebuit, de asemenea, să efectueze tăieri bugetare care au avut "consecinţe importante" asupra copiilor în domeniile educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale, relevă raportul, care abordează şi probleme legate de politica de imigraţie, drepturile victimelor sau situaţia minorităţilor în UE.

Potrivit statisticilor oficiale ale UE pentru anul 2011, 27% dintre copiii care locuiesc în spaţiul comunitar sunt ameninţaţi de sărăcie sau excluziune socială.

Criza economică a afectat copiii din mai multe ţări membre ale UE, fie prin diminuarea veniturilor familiei, fie prin reducerea cheltuielilor sociale ale statelor, notează raportul.

Potrivit unui studiu realizat de UNICEF cu privire la impactul crizei economice asupra copiilor din Spania, aminteşte raportul, tăierile bugetare afectează serviciile destinate minorilor, în special cele sanitare, educaţionale şi sociale. În Portugalia, un decret adoptat în iunie 2012 a redus în mod semnificativ mai multe alocaţii, ceea ce a avut "consecinţe financiare grave" pentru familiile cu copii.

Situaţia este extrem de dificilă în Grecia. Raportul FRA face ecoul observaţiilor Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului (CDC), care şi-a exprimat îngrijorările cu privire la "dreptul la viaţă, supravieţuire şi dezvoltare" al copiilor şi adolescenţilor ale căror familii îşi pierd rapid veniturile şi accesul la serviciile sociale finanţate de stat, în special în domeniul sanitar şi al securităţii sociale.

La aceasta se adaugă o rată record a şomajului în rândul tinerilor, precum şi o rată ridicată a abandonului şcolar, în special în rândul copiilor romi.

Raportul agenţiei citează, de asemenea, un studiu al Mediatorului grec la CDC, care semnalează o creştere a numărului de minori care cerşesc sau lucrează ca vânzători ambulanţi. În martie 2012, anunţă raportul, Comitetul Naţional UNICEF din Grecia şi-a exprimat preocupările faţă de sărăcie şi malnutriţie în rândul copiilor, dând ca exemplu cazurile unor elevi care au leşinat la şcoală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici