Războiul din Ucraina, ziua 461. Moscova, vizată de un atac rar cu drone / Oficial ucrainean: Kievul nu este implicat „direct” / Rusia bombardase capitala Ucrainei noaptea trecută

  • Mai multe drone au lovit clădiri din Moscova, provocând pagube "minore" şi fără răniri grave, a declarat primarul capitalei ruse marţi dimineaţă.
  • Ucraina nu a fost implicată direct în atacul cu drone asupra Moscovei din această dimineaţă, dar urmăreşte cu plăcere evenimentele şi prevede o creştere a unor astfel de atacuri, a declarat un consilier prezidenţial ucrainean.
6238 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 461. Moscova, vizată de un atac rar cu drone / Oficial ucrainean: Kievul nu este implicat „direct” / Rusia bombardase capitala Ucrainei noaptea trecută

Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 96. Moscova vizată de un atac rar cu drone. Oficial ucrainean: Kievul nu este implicat, dar urmăreşte cu plăcere evenimentele / Rusia a bombardat capitala Ucrainei noaptea trecută

UPDATE Toate cerealele ucrainene ar putea trece prin rutele UE

„Din fericire, acordul de export de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost prelungit cu două luni, iar acest lucru va facilita exporturile din Ucraina. Dar trebuie să luăm în considerare şi posibilitatea ca acest canal să fie blocat” şi „avand în vedere volumele actuale, este posibil să exportăm toate cerealele prin ţările UE deoarece exporturile ucrainene sunt destinate să scadă". Acest lucru a fost declarat de comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, la finalul Consiliului UE pentru agricultură. „Recolta a scăzut cu 40% şi, prin urmare, prin îmbunătăţirea rutelor de solidaritate UE, se vor putea acoperi toate exporturile”, a adăugat el.

UPDATE Ucraina a atacat casele temporare ale evacuaţilor din Belgorod

Ucraina a bombardat locuinţele temporare folosite de locuitorii strămutaţi din regiunea Belgorod din Rusia, ucigând şi rănind unii dintre aceştia. Acest lucru a fost denunţat de guvernatorul regional Viacheslav Gladkov, citat de Tass. „Forţele armate ale Ucrainei au bombardat locuinţe temporare cu oameni care fuseseră relocaţi din municipalităţile rurale din districtul Şebekino. Unii oameni au fost ucişi şi răniţi. Mi-am anulat transmisiunea live şi sunt în drum spre locaţie”, a spus acesta, într-un videoclip postat pe canalul său de Telegram.

UPDATE Serviciile secrete ale Ucrainei: ştim unde sunt în orice moment Putin şi Prigojin

Serviciile ucrainene ştiu unde se află preşedintele rus Vladimir Putin şi şeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, şi „deseori îi monitorizează în timp real”. „În ciuda tuturor eforturilor de a ascunde aceste informaţii” şi a utilizării „diverselor tehnologii, inclusiv unele asemănătoare”, este ceva „care nu poate fi ascuns”, spune purtătorul de cuvânt al informaţiilor militare ucrainene, Andri Iusov, într-un interviu acordat pentru Kyiv Post. „Of, bineînţeles, ştim unde sunt”, spune Iusov, subliniind că nu există nicio intenţie de a-l asasina pe Putin sau pe Prigojin. „Toţi criminalii de război trebuie pedepsiţi – explică el. Ca stat civilizat, Ucraina este interesată ca pedeapsa să aibă loc în cadrul dreptului internaţional şi în faţa unui tribunal internaţional”. „Haga aşteaptă să-l aibă pe Putin în viaţă, în spatele gratiilor în instanţă. În acest context, prioritatea numărul unu pentru Ucraina şi informaţiile militare este aducerea lui Putin la Haga, pentru judecată”.

UPDATE Alte 900 de milioane de dolari de la FMI pentru Ucraina, în cadrul maxi-ajutorului de 15,6 miliarde

Fondul Monetar Internaţional şi Ucraina au ajuns la un acord pentru plata unei noi tranşe de ajutor în valoare de 900 de milioane de dolari în cadrul planului de ajutor pentru reconstrucţie de 15,6 miliarde de dolari. 

UPDATE Summit-ul politicienilor europeni, găzduit joi de Moldova

Născut dintr-o iniţiativă franceză în 2022, la trei luni după invazia rusă, EPC a ales Praga ca primă locaţie pentru summit-ul său.

Pentru Moldova, provocarea logistică este imensă: este cel mai important eveniment internaţional de la independenţă, iar summitul de la Chişinău are o puternică valoare simbolică care subliniază angajamentul ţării şi sprijinul UE pentru călătoria europeană a Moldovei.

La Chişinău sunt aşteptaţi, printre alţii, premierul italian Giorgia Meloni, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, şi Charles Michel. Dar şi proaspăt confirmatul în funcţie Recep Tayyip Erdogan şi nu este exclus ca şi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, să participe.

Pe mesele de discuţie se află trei teme principale: pacea şi securitatea; rezilienţa energetică şi acţiunea climatică; interconexiuni în Europa pentru un continent mai bine conectat şi mai stabil.

Această nouă platformă reuneşte toate ţările Europei dincolo de apartenenţa lor la UE şi NATO. Chişinăul găzduieşte, dar, de fapt, Bruxelles organizează.

Iar primul mesaj este tocmai pentru Moldova: nu doar pasul important pe calea aderarii, ci şi o dublare a ajutorului financiar aprobat chiar astăzi de Consiliu, în valoare totală de 295 de milioane de euro.

UPDATE Putin: sistemul de apărare aeriană funcţionează, dar mai este de lucru

Sistemul de apărare aeriană a funcţionat satisfăcător în timpul atacului de astăzi cu drona asupra Moscovei, dar „mai este de făcut”. Acest lucru a fost afirmat de preşedintele rus Vladimir Putin, comentând raidul din această dimineaţă care a avut loc în capitală. Ria Novosti relatează. Putin a mai spus că Rusia a bombardat sediul serviciilor secrete militare ucrainene în urmă cu două sau trei zile. Purtătorul de cuvânt al acesteia, Dmitri Peskov, a numit atacurile de astăzi cu drone asupra Moscovei drept răzbunare pentru bombardarea rusă a unui „centru decizional” la Kiev, duminică.

UPDATE Moscova: NATO este ipocrit 

„Asigurările NATO că regimul de la Kiev nu va lovi adânc în teritoriul Rusiei s-au dovedit a fi complet ipocrite”, a declarat de Ministerul rus de Externe, după loviturile de astăzi cu drone asupra Moscovei. Rusia, adaugă o notă, „îşi rezervă dreptul de a adopta cele mai severe măsuri, ca răspuns la atacurile teroriste de la Kiev”.

UPDATE UE: ultimele atacuri arată că Putin nu vrea pace

Ultimele atacuri cu drone şi rachete asupra capitalei ucrainene şi asupra satelor din apropierea frontului, care includ spitale şi infrastructură civilă, „reafirmă” strategia Rusiei de „terorizare a populaţiei ucrainene” şi le arată celor care depun eforturi pentru procesul de pace că Vladimir Putin „nu ia în serios ipoteza păcii” şi chiar vrea să „continue” campania de război. Acest lucru a fost declarat de un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în cadrul briefing-ului zilnic.

UPDATE Putin, „imunizat” de Africa de Sud

UPDATE Kremlinul: Putin a fost informat despre atacul cu drone

Ca răspuns la atacul cu drone de azi dimineaţă asupra Moscovei, Kremlinul consideră că „totul a funcţionat bine, inclusiv sistemul de apărare antiaeriană”. Vladimir Putin, a adăugat purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, a fost informat direct de forţele de securitate, ministerul de urgenţă, primarul şi Moscova şi guvernatorul regiunii.

UPDATE Ucraina spune că nu este în spatele atacului cu drone din Moscova

Ucraina nu a fost implicată direct în atacul cu drone asupra Moscovei din această dimineaţă, dar urmăreşte cu plăcere evenimentele şi prevede o creştere a unor astfel de atacuri, a declarat un consilier prezidenţial ucrainean.

Anterior, Rusia a declarat că Ucraina a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Moscovei, dar că apărarea aeriană a distrus toate cele opt drone.

Ca răspuns la atac, consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat pentru canalul YouTube Breakfast Show: "În ceea ce priveşte atacurile: bineînţeles că suntem încântaţi să vedem şi prezicem o creştere a numărului de atacuri. Dar, bineînţeles, nu avem nimic de-a face în mod direct cu acest lucru."

Atacul cu drone care nu este încă clar de cine a fost orchestrat vine la puţin peste o săptămâna de la un atac armata asupra unui oraş rus în care au fost implicaţii ruşi ce se opun regimului lui Putin.

UPDATE Clădiri din Moscova lovite cu drone

Mai multe drone au lovit clădiri din Moscova, provocând pagube "minore" şi fără răniri grave, a declarat primarul capitalei ruse marţi dimineaţă.

Nu este clară încă provenienţa dronelor. 

"Toate serviciile de urgenţă ale oraşului se află la locul incidentelor", a declarat primarul Serghei Sobyanin într-un comunicat.

Agenţia rusă de ştiri RIA a relatat că unii locuitori ai unei clădiri de pe strada Profsoyuznaya din sudul Moscovei au fost evacuaţi.

Mai multe canale de mesagerie Telegram din Rusia au raportat că între patru şi 10 drone au fost doborâte marţi dimineaţa, relatează Reuters.

UPDATE Un nou atac asupra Kievului

Cel puţin o persoană a murit la Kiev şi trei au fost rănite după ce resturi care ar fi căzut de la o dronă rusă distrusă au lovit marţi dimineaţa o clădire de apartamente înalte şi au provocat un incendiu, au declarat oficialii din capitala ucraineană.

Atacul asupra Kievului a fost al treilea în 24 de ore şi a avut loc după un atac rar în timpul zilei de luni, care a făcut ca oamenii să se adăpostească, relatează The Guardian.

Administraţia militară din Kiev a anunţat că două etaje superioare ale clădirii au fost distruse şi că ar putea fi încă oameni sub dărâmături.

Primarul Vitali Klitschko a declarat că cel puţin o persoană a murit, una a fost spitalizată şi alte două au fost rănite.

O femeie în vârstă de 27 de ani a fost spitalizată cu răni "moderate" provocate de căderea unor ziduri într-o zonă din sudul Kievului, a precizat Klitschko.

"Atac masiv! Rămâneţi în casă!", a postat primarul, adăugând că o clădire cu mai multe etaje a fost, de asemenea, avariată în districtul Holosiivskyi.

Administraţia militară a oraşului a declarat că atacul nocturn a fost făcut cu ajutorul unor drone.

Sirenele de raid aerian au sunat peste noapte în Kiev şi în regiunile centrale Cherkasy, Kirovohrad şi Mykolayiv, precum şi în sudul regiunii Herson.

Rusia a atacat în mod repetat capitala ucraineană în luna mai, folosind o combinaţie de drone şi rachete, mai ales pe timp de noapte, într-o încercare aparentă de a submina voinţa ucrainenilor de a lupta după mai mult de 15 luni de război.

Luni, în discursul său de noapte, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lăudat sistemele de apărare antirachetă Patriot furnizate de SUA.

Atacurile de marţi au fost al 17-lea atac aerian al Rusiei asupra capitalei în această lună şi au venit după ce oraşul a fost atacat de două ori luni.

UPDATE - Atacul Rusiei cu dronă asupra Kievului răneşte o persoană 

Primarul Kievului, Vitalii Klitschko, a raportat că o femeie de 27 de ani a fost rănită în districtul Holosiivskyi. Resturile care au căzut peste districtul Darnytskyi din Kiev au provocat un incendiu într-o locuinţă, a adăugat el, transmite Kyiv Independent.

UPDATE  - Miliţia anti-Kremlin susţine că a reintrat pe teritoriul Rusiei 

"Ieri, poliţiştii de frontieră ruşi şi-au sărbătorit victoria. Luptătorii Corpului Voluntar al Rusiei i-au felicitat pentru că au trecut cu succes din nou  graniţă de stat", a declarat una dintre grupurile de miliţie rusă care luptă de partea Ucrainei pe 29 mai.

UPDATE-  Polonia va închide graniţa pentru camioanele din Rusia şi Belarus 

Ministrul polonez de Interne Mariusz Kaminski a semnat pe 29 mai un ordin de suspendare a traficului de marfă pentru vehiculele ruseşti şi bieloruse peste graniţa cu Belarus, după cum a raportat agenţia de presă poloneză PAP.

Ştirea iniţială - Generalul Kyrylo Budanov promite răzbunare după ultimul atac de la Kiev

Generalul Kyrylo Budanov a spus că atacurile de luni nu au reuşit să intimideze oamenii din capitală care tocmai s-au descurcat cu viaţa.

Toate rachetele au fost doborâte, au spus oficialii, şi nu s-au raportat victime,  potrivit BBC

Cu toate acestea, resturile în flăcări de la rachetele interceptate au aterizat în zone rezidenţiale din centrul Kievului.

Atacul de luni a urmat după două nopţi de lovituri puternice cu drone, cel mai recent din cele 16 atacuri aeriene asupra capitalei Ucrainei în această lună.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici