Războiul din Ucraina, ziua 625. Ucrainenii îşi intensifică eforturile de traversare a Niprului. Un cap pod pe celălat mal ar putea schimba situaţia militară din zonă

  • Presiunea este în creştere asupra forţelor ruseşti de peste râul Dnipro, în regiunea Kherson.
  • Forţele ucrainene şi-au intensificat atacurile asupra poziţiilor ruseşti de peste rău pentru a încerca să-şi asigure un cap de pod şi să aducă blindate grele în luptă.
1693 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 625. Ucrainenii îşi intensifică eforturile de traversare a Niprului. Un cap pod pe celălat mal ar putea schimba situaţia militară din zonă

Războiul din Ucraina, ziua 625. Ucrainenii îşi intensifică eforturile de traversare a Niprului. Un cap pod pe celălat mal ar putea schimba situaţia militară din zonă

UPDATE Orban: "UE nu trebuie să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina"

Uniunea Europeană "nu trebuie să înceapă discuţii de aderare cu Ucraina", a declarat premierul ungar Viktor Orban la radioul de stat pe 10 noiembrie, citat de Reuters.
 
Ungaria are o "poziţie clară" cu privire la această problemă, a spus el, iar aceasta nu are legătură cu alte probleme pe care Ungaria le are cu UE.
 
Orban a susţinut că UE datorează Ungariei miliarde de euro din fondurile UE care au fost suspendate din 2022 din cauza îngrijorărilor legate de deteriorarea statului de drept în ţară şi de creşterea corupţiei.
 
Comentariile lui Orban au venit la două zile după ce ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat că Ucraina nu este pregătită pentru aderarea la blocul comunitar.
 
Alţi oficiali ungari au făcut declaraţii similare, oferind diverse motive pentru care s-ar opune aderării Ucrainei.

UPDATE Zelenski: Ucraina a evacuat 160 de ucraineni şi 9 moldoveni din Gaza în ultima zi

Ucraina a evacuat din Gaza încă 160 de cetăţeni ucraineni şi nouă cetăţeni moldoveni în cursul zilei de ieri şi al nopţii, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.
 
În total, 203 ucraineni au fost salvaţi din enclava palestiniană asediată de la 7 noiembrie, când a început evacuarea cetăţenilor ucraineni, potrivit lui Zelenski.
 
Kievul ar fi ajutat la salvarea a încă 36 de cetăţeni moldoveni la începutul acestei săptămâni.
 
Evacuarea palestinienilor răniţi şi a străinilor din Gaza a început la 1 noiembrie, când Egiptul a deschis în sfârşit punctul de control Rafah.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina a doborât peste noapte 5 drone ruseşti şi o rachetă

Forţele ucrainene au doborât cinci dintre cele şase drone "kamikaze" Shahed şi una dintre cele două rachete de croazieră lansate de Rusia în cursul nopţii, au anunţat Forţele Aeriene.
 
Rusia ar fi lansat cele şase Shaheds din districtul Primorsko-Akhtarsk din Krasnodar Krai, în Rusia, iar cele două rachete de croazieră aeriene ghidate, modelele Kh-31 şi Kh-59, din spaţiul aerian de deasupra părţii ocupate a regiunii Herson
 
Apărarea Ucrainei a eliminat cele cinci drone, precum şi racheta Kh-59, deasupra regiunilor Dnipropetrovsk, Harkov, Mykolaiv, Poltava şi Kiev, a precizat Forţele Aeriene.
 
De asemenea, forţele ruseşti au efectuat 26 de lovituri aeriene şi 62 de lovituri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă în cursul zilei trecute, vizând atât obiective civile, cât şi militare, a declarat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei în raportul său de dimineaţă din 10 noiembrie.

UPDATE Rusia a pierdut 309.520 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat la 10 noiembrie că Rusia a pierdut 309.520 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022.
 
Acest număr include 800 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.
 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.317 tancuri, 10.017 vehicule blindate de luptă, 9.876 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 7.489 de sisteme de artilerie, 877 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 578 de sisteme de apărare aeriană, 322 de avioane, 324 de elicoptere, 5.595 de drone, 20 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

Ştirea iniţială

Se pare că forţele ucrainene şi-au intensificat atacurile asupra poziţiilor ruseşti pentru a încerca să-şi asigure un cap de pod şi să aducă blindate grele în luptă. Nu au ajuns încă acolo, dar atacurile de pe malul estic ar putea însemna că Ucraina se apropie de deschiderea unui nou front în sud.

Ucraina a efectuat raiduri în teritoriul ocupat de ruşi pe malul estic încă din februarie. În ultimele zile, bloggeri militari ruşi au afirmat că trupele ucrainene au început să aducă pentru prima dată echipamente grele peste râu. Un blogger a afirmat că ucrainenii avansează la sud de satul Krynky, situat la aproximativ 35 de kilometri de oraşul Kherson şi chiar lângă malul stâng ocupat de Rusia.

Cu toate acestea, un soldat al forţelor speciale ucrainene din zonă, care îşi spune Skif, a respins aceste informaţi într-o declaraţie pentru Kiev Independent. 

"Nu sunt informaţii "încă adevărate" în ceea ce priveşte echipamentele grele, dar este adevărat că există mai mult personal acolo", a declarat el.

Experţii au declarat pentru Kyiv Independent că, dacă Ucraina poate pune laolaltă o forţă de atac blindată pe malul estic, aceasta ar putea fi devastatoare pentru trupele ruseşti, dar nu este clar cum se pot descurca împotriva superiorităţii aeriene pe care Rusia o are în zonă. Atacurile amfibii sunt, de asemenea, notorietate ca fiind dificile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici