Războiul din Ucraina, ziua 647. Zelenski spune că este nevoie de schimbări în sistemul de mobilizare din Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că sunt necesare schimbări în ceea ce priveşte mobilizarea, în timp ce a ordonat o schimbare de strategie axată pe apărare, după o contraofensivă lipsită de strălucire în regiunile sudice ale Ucrainei.

3642 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 647. Zelenski spune că este nevoie de schimbări în sistemul de mobilizare din Ucraina

Forţele armate verifică o înregistrare video în care ruşii ucid prizonieri de război ucraineni

Videoclipul, publicat de canalul Telegram DeepState, pare să arate un grup de soldaţi care ucid alţi doi soldaţi care ies dintr-o tranşee. Unul dintre cei doi avea mâinile la ceafă.

DeepState a susţinut că incidentul a avut loc în apropiere de satul Stepove din regiunea Doneţk, după ce ruşii au intrat în poziţiile Brigăzii 45 de puşcaşi motorizaţi separaţi din Ucraina.

Cei doi ucraineni au fost prinşi în capcană şi forţaţi să se predea, dar ruşii i-au împuşcat mortal imediat ce au ieşit la suprafaţă, potrivit canalului.

Surse militare: Peste 5.000 de dispozitive explozive au fost îndepărtate în ultima săptămână

De la începutul invaziei la scară largă, armata ucraineană a îndepărtat peste 150.000 de dispozitive explozive pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în teritoriile eliberate de sub ocupaţia rusă.

Aproximativ 6 milioane de persoane sunt ameninţate de mine în Ucraina, iar mii de oameni pot fi ucişi sau răniţi dacă nu se iau măsuri adecvate, potrivit premierului Denys Shmyhal.

Germania înmânează un nou pachet de ajutor militar, care include vehicule şi sisteme de detectare a dronelor

Pachetul a inclus patru tractoare HX81 şi semiremorcile acestora (utilizate pentru transportul tancurilor şi al altor echipamente grele), opt camioane de teren Zetros, patru alte vehicule, 15 puşti de precizie HLR 338 şi 60.000 de cartuşe, cinci sisteme de detectare a dronelor, telemetre cu laser şi peste 4.000 de proiectile de 155 mm.

Al doilea grup de soldaţi ucraineni termină antrenamentul de apărare antiaeriană Patriot în Germania

Generalul-locotenent al Bundeswehr, Andreas Marlow, care a supravegheat instruirea, a declarat că soldaţii ucraineni vor fi acum capabili să opereze sistemele în mod independent.

Ministerul britanic al Apărării: Rusia încearcă să suprime sentimentul intern anti-mobilizare

Autorităţile ruse au încercat să discrediteze rarele manifestări publice de disidenţă, precum şi să ofere plăţi mai mari în numerar pentru familiile soldaţilor mobilizaţi dacă acestea sunt de acord să nu protesteze. 

ISW: Shoigu se referă la ofensivă ca la ”apărare activă”, pentru a reduce aşteptările

Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, caracterizează în mod fals operaţiunile ofensive ruseşti din Ucraina drept ”apărare activă” pentru a ”tempera aşteptările” cu privire la capacitatea armatei sale de a îndeplini obiectivele, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul său raport din 1 decembrie.

La începutul lunii octombrie, forţele ruseşti au intensificat atacurile terestre împotriva Avdiivka, regiunea Doneţk, şi a localităţilor din jur, în încercarea de a încercui oraşul.

Potrivit armatei ucrainene, forţele ruse au pierdut aproximativ 10.000 de soldaţi, peste 100 de tancuri, peste 250 de alte vehicule blindate şi şapte avioane Su-25 în prima lună a ofensivei lor asupra oraşului.

Kievul susţine că Rusia a pierdut 331.110 soldaţi de la începutul războiului

Rusia a pierdut 331.110 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, în data de 24 februarie 2022, a raportat sâmbătă Statul Major General al Forţelor Armate Ucrainene.

Acest număr include 1.070 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.571 de tancuri, 10.385 de vehicule blindate de luptă, 10.410 vehicule şi rezervoare de combustibil, 7.941 de sisteme de artilerie, 913 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 602 sisteme de apărare aeriană, 323 de avioane, 324 de elicoptere, 5.994 de drone, 22 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

Ucraina doboară 10 drone şi o rachetă lansate de Rusia în timpul nopţii

Forţele ucrainene au doborât 10 din cele 11 drone de atac Shahed şi o rachetă de croazieră Kh-59 lansată de Rusia în cursul nopţii.

Dronele, care fuseseră lansate din Crimeea ocupată de Rusia, au fost doborâte deasupra regiunii Odesa.

Singura dronă rămasă a lovit infrastructura din Odesa, provocând un incendiu, au raportat Forţele de Apărare din Sud. Incendiul a fost "stins rapid" şi nu au fost raportate victime.

Racheta de croazieră a fost doborâtă în apropierea oraşului Dnipro, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak.

Rheinmetall îşi propune să înceapă producţia de vehicule blindate în Ucraina în 2024

Producătorul german de armament Rheinmetall intenţionează să construiască primele vehicule blindate în Ucraina începând din vara anului 2024, a declarat directorul general Armin Papperger într-un interviu acordat revistei germane de afaceri WirtschaftsWoche pe 2 decembrie.

Primele transportoare blindate pentru trupe Fuchs ar putea fi produse în Ucraina până la sfârşitul verii anului 2024, la aproximativ şase-şapte luni de la semnarea contractului, a spus Papperger.

Primele vehicule blindate de luptă Lynx ar putea fi construite în Ucraina până în 2025, adică la "12-13 luni" de la semnarea contractului respectiv, potrivit directorului general. 

Primele 10 vehicule Lynx sunt fabricate în prezent în uzinele din Germania şi Ungaria, dar "după o fază de accelerare, ar trebui apoi să fim rapid în măsură să producem un număr semnificativ din aceste vehicule în întregime în Ucraina".

 Zelenski spune că este nevoie de schimbări în sistemul de mobilizare din Ucraina

"Tot ce este necesar pentru statul nostru, pentru brigăzile noastre. Aceste rezultate specifice trebuie să fie calculate cu precizie. Acest lucru include probleme de mobilizare", a declarat Zelenski.

În noiembrie, BBC a raportat date oficiale ale UE care arătau că 650.000 de ucraineni în vârstă de luptă au părăsit Ucraina şi au primit rezidenţă în Europa. Se crede că cifra reală este mult mai mare, deoarece mulţi refugiaţi nu sunt înregistraţi oficial în UE sau s-ar putea să fi fugit către alte destinaţii populare, cum ar fi SUA sau Canada.

"Toată lumea din Ucraina înţelege că sunt necesare schimbări în acest domeniu", a subliniat Zelenski.

În conformitate cu legea marţială, cetăţenilor de sex masculin cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani le este în general interzis să părăsească ţara. Există excepţii pentru motive medicale, de educaţie şi de afaceri.

"Acestea sunt lucruri cuprinzătoare pe care conducerea militară şi Ministerul Apărării trebuie să le elaboreze şi să le prezinte personalului pentru aprobare".

Mobilizarea este un subiect extrem de controversat în Ucraina, deoarece se pot plăti mite pentru a evita să fii recrutat. Certificatele medicale falsificate pot fi cumpărate pentru doar 3.000 de dolari.

În august, Zelenski a demis toţi oficialii responsabili de centrele regionale de recrutare militară pe fondul unui scandal de corupţie generalizat, promiţând investigaţii.

Dar atât cantitatea, cât şi calitatea noilor recruţi au lipsit pe măsură ce războiul se prelungeşte.

"Ucraina are nevoie de infanterie în cea mai bună formă fizică", a declarat pentru Financial Times, la 26 noiembrie, un cercetător senior de la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice.

Vârsta medie a trupelor ucrainene de pe câmpul de luptă este de 30-40 de ani, sau cu aproximativ un deceniu mai în vârstă decât recruţii obişnuiţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici