Războiul Israel-Hamas. Liderii arabi şi musulmani fac apel la încetarea imediată a focului. Arabia Saudită condamnă "războiul barbar împotriva fraţilor din Palestina" / Forţele israeliene au ucis un terorist "care a ţinut ostatici o mie de cetăţeni din Gaza" / Israel: 50.000 de palestinieni au fugit astăzi din nordul Gazei

  • Secretarul de stat al SUA Antony Blinken vrea încetarea ostilităţilor dintre Hamas şi Israel: „au fost ucişi mult prea mulţi palestinieni”
  • Cel puţin 45% din locuinţele din Gaza au fost distruse sau avariate şi până la 200.000 de oameni nu mai au case, potrivit ONU
  • Purtător de cuvânt al Armatei Israeliene: „Acesta este un război complex şi dificil”
3623 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Liderii arabi şi musulmani fac apel la încetarea imediată a focului. Arabia Saudită condamnă "războiul barbar împotriva fraţilor din Palestina" / Forţele israeliene au ucis un terorist "care a ţinut ostatici o mie de cetăţeni din Gaza" / Israel: 50.000 de palestinieni au fugit astăzi din nordul Gazei

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE Israel: cinci soldaţi ucişi astăzi în nordul Fâşiei. Alţi şase răniţi, doi în stare gravă

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a anunţat astăzi moartea a cinci soldaţi în timpul luptelor din nordul Fâşiei Gaza. Patru dintre ei au fost loviţi de o explozie în Beit Hanun, în timp ce, potrivit presei, încercau să neutralizeze un tunel militar al Hamas. Alţi şase soldaţi au fost răniţi. Doi dintre ei sunt în stare gravă.

UPDATE Israel: 50.000 de palestinieni au fugit astăzi din nordul Gazei

Aproximativ 50.000 de rezidenţi din Gaza au fugit astăzi din nordul Fâşiei spre sud printr-un coridor de evacuare de şapte ore creat de Forţele de Apărare Israelului (IDF). Acest lucru a fost anunţat de Cogat, organismul militar israelian responsabil de politica guvernamentală în teritoriile palestiniene ocupate.

UPDATE Hamas susţine că a distrus peste 160 de ţinte militare israeliene în Gaza în 48 de ore

Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, aripa armată a grupului palestinian Hamas, au declarat sâmbătă că au distrus, total sau parţial, peste 160 de ţinte militare israeliene în Gaza în ultimele 48 de ore, inclusiv peste 25 de vehicule. „Confruntarea este inegală, dar sperie şi îngrozeşte cea mai puternică forţă din regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt Abu Ubaida.

UPDATE Un nou-născut a murit în spitalul Shifa din Gaza

„Există un copil născut prematur care a murit sâmbătă, a fost o eroare”. Ran Yaron, purtătorul de cuvânt al Physicians for Human Rights Israel, spune acest lucru, referindu-se la ceea ce s-a întâmplat în spitalul Shifa din Gaza şi precizând declaraţia lansată anterior care vorbea despre doi nou-născuţi care au murit în incubatoare din cauza întreruperilor de curent. „Organizaţia noastră – a adăugat Yaron – nu are medici care să lucreze în spital. Informaţiile se bazează pe ceea ce spun doi medici de la unitatea cu care suntem în contact”. IDF promite că îi va proteja pe cei mici.

UPDATE Soldaţii israelieni descoperă muniţie şi explozibili într-o grădiniţă din Gaza

Soldaţii israelieni au anunţat descoperirea de muniţie şi explozibili într-o grădiniţă din Beit Hanoun, în nordul Fâşiei Gaza. Un purtător de cuvânt al Tsahal a precizat că a preluat controlul asupra clădirilor civile şi militare cu cantităţi mari de arme, hărţi şi materiale de informaţii Hamas şi a transmis că a distrus alte tuneluri.

UPDATE Poliţie: 2 protestatari cu bandane Hamas căutaţi la Londra

Două persoane au mărşăluit la demonstraţia în favoarea poporului palestinian de la Londra purtând o bandană pe cap atribuită Hamas, al cărei steag prezintă shahada (actul de credinţă al islamului) scrisă în alb pe un fundal verde. După mai multe informaţii sosite pe reţelele de socializare, poliţia londoneză a făcut cunoscut pe X că „ofiţerii caută în mod activ aceşti indivizi şi vor lua măsuri proactive atunci când vor fi identificaţi”.

UPDATE Preşedintele iranian Raisi, către El-Sisi: îndepărtaţi obstacolele create de SUA şi Israel la trecerea Rafah

„Ar trebui să înlăturăm obstacolele create de Statele Unite şi Israel în calea redeschiderii trecerii Rafah pentru a trimite ajutor umanitar oamenilor din Gaza”. Acest lucru a declarat preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, în întâlnirea sa cu preşedintele egiptean, Abdel Fattah El-Sisi, în marja summitului arabo-musulman desfăşurat la Riad. Raisi a avut apoi o întâlnire cu liderul regimului de lovitură de stat din Sudan, Abdel Fattah al-Burhan, căruia i-a spus că „regimul sionist este rădăcina problemelor lumii, inclusiv islamofobia, iranofobia şi dezacordurile în interiorul lumii islamice”. Egiptul şi Sudanul sunt ţări cu care Teheranul a reactivat recent relaţiile, pe lângă Riad.

UPDAE Israel: bilanţul thailandezilor ucişi de Hamas creşte la 39

Numărul thailandezilor ucişi de miliţienii Hamas în atacurile din 7 octombrie asupra teritoriului israelian din apropierea Fâşiei Gaza a crescut la 39 de morţi. Ministrul de externe al Bangkok a anunţat asta astăzi, adăugând cinci victime odată ce identificarea cadavrelor a fost finalizată. De asemenea, luând în considerare cei 25 de thailandezi ţinuţi încă ostatici de Hamas în Fâşie, Thailanda rămâne ţara cu al doilea cel mai mare număr de victime ale acestor raiduri. Potrivit autorităţilor de la Bangkok, înainte de 7 octombrie, în Israel trăiau aproximativ 30.000 de thailandezi, majoritatea lucrează în agricultură. De atunci, în jur de 8.000 au fost repatriaţi din motive de securitate, dar alţi 20.000 au decis să rămână. Guvernul a oferit despăgubiri familiilor victimelor şi celor 19 răniţi, dintre care patru se află încă în spital. Între timp, autorităţile sunt ocupate cu negocierea eliberării celor 25 de thailandezi încă ţinuţi ostatici. Ministrul de externe Parnpree Bahiddha-Nukara a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca compatrioţii săi să fie printre primii ostatici eliberaţi de Hamas.

UPDATE Soldaţii israelieni descoperă muniţie şi explozibili într-o grădiniţă din Gaza

Soldaţii israelieni au anunţat descoperirea de muniţie şi explozibili într-o grădiniţă din Beit Hanoun, în nordul Fâşiei Gaza. Un purtător de cuvânt al Tsahal a precizat că a preluat controlul asupra clădirilor civile şi militare cu cantităţi mari de arme. Hărţi şi materiale de informaţii Hamas au fost găsite în clădiri civile şi militare şi că a distrus alte tuneluri.

UPDATE Liderii arabi şi musulmani fac apel la încetarea imediată a focului

Arabia Saudită şi ţările musulmane au cerut sâmbătă încetarea imediată a operaţiunilor militare din Gaza, declarând, în cadrul unui summit comun arabo-islamic desfăşurat la Riad, că Israelul poartă responsabilitatea pentru "crimele" împotriva palestinienilor.

Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, a reunit liderii arabi şi musulmani pentru acest summit, în condiţiile în care regatul a încercat să îşi exercite influenţa pentru a face presiuni asupra Statelor Unite şi Israelului în vederea încetării ostilităţilor din Gaza.

Zeci de lideri, printre care preşedintele iranian Ebrahim Raisi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, şi preşedintele sirian Bashar al-Assad, care a fost primit înapoi în Liga Arabă la începutul acestui an, au participat la reuniune.

Prinţul Mohammed bin Salman a declarat că regatul îşi afirmă "condamnarea şi respingerea categorică a acestui război barbar împotriva fraţilor noştri din Palestina".

UPDATE Preşedintele Iranului laudă Hamas şi îndeamnă la sancţiuni economice împotriva Israelului

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a salutat gruparea militantă palestiniană Hamas pentru "rezistenţa sa împotriva Israelului" şi a cerut ţărilor musulmane să desemneze armata israeliană drept "organizaţie teroristă".

"Nu există altă cale decât să ne opunem Israelului, sărutăm mâinile Hamas pentru rezistenţa sa împotriva Israelului", a declarat Raisi în discursul său în cadrul unui summit comun arabo-islamic de la Riad.

De asemenea, el a îndemnat guvernele islamice să desemneze armata israeliană drept "organizaţie teroristă", vorbind despre operaţiunile sale din Fâşia Gaza, şi a cerut sancţiuni economice împotriva Israelului.

UPDATE Erdogan cere o conferinţă internaţională de pace

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că ar trebui convocată o conferinţă internaţională de pace pentru a găsi o soluţie permanentă la conflictul dintre Israel şi palestinieni.

"Ceea ce avem nevoie în Gaza nu sunt pauze de câteva ore, mai degrabă avem nevoie de o încetare permanentă a focului", a declarat Erdogan în discursul său în cadrul unui summit comun extraordinar islamo-arab de la Riad.

UPDATE Forţele israeliene au ucis un terorist "care a ţinut ostatici o mie de cetăţeni din Gaza"

Forţele israeliene (IDF) au ucis un terorist "care a ţinut ostatici aproximativ 1.000 de locuitori din Gaza la spitalul Rantisi din Fâşia Gaza", se arată într-un comunicat.

Armata a precizat că avioanele l-au lovit pe Ahmed Siam, un comandant al companiei Naser Radwan a organizaţiei teroriste Hamas.

În urmă cu două zile, purtătorul de cuvânt al IDF a expus că Siam a ţinut ostatici aproximativ 1.000 de locuitori din Gaza la spitalul Rantisi şi i-a împiedicat să se evacueze spre sud pentru siguranţa lor.

Ahmed Siam demonstrează încă o dată că Hamas foloseşte civilii din Fâşia Gaza ca scuturi umane în scopuri teroriste, susţine armata israeliană.

UPDATE Preşedintele Iranului este în Arabia Saudită pentru un summit privind criza din Fâşia Gaza

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a sosit sâmbătă în Arabia Saudită pentru un summit privind Gaza, a anunţat presa afiliată statului, aceasta fiind prima sa vizită de când cele două ţări au convenit să restabilească legăturile în martie.

Imagini difuzate de canalul Al-Ekhbariya l-au arătat pe Raisi, purtând o eşarfă tradiţională palestiniană keffiyeh, salutând oficialii saudiţi la aeroport după ce a coborât din avion.

UPDATE Israelul întrerupe operaţiunile militare între orele 10.00 şi 14.00 astăzi

Israelul va întrerupe operaţiunile militare între orele 10.00 şi 14.00, a anunţat pe Twitter.

Armata israeliană a acceptat această pauză zilnică pentru a încuraja evacuarea civililor din zona de război.

UPDATE "Este timpul să acţionăm, nu să vorbim", afirmă preşedintele Iranului

Preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, a declarat că a sosit timpul să se treacă la acţiune în ceea ce priveşte conflictul din Gaza, în loc de vorbe, în timp ce se îndrepta spre Arabia Saudită pentru a participa la un summit privind criza.

"Gaza nu este o arenă pentru cuvinte. Ar trebui să fie pentru acţiune", a declarat Raisi pe aeroportul din Teheran înainte de a pleca spre Riad, în Arabia Saudită.

"Astăzi, unitatea ţărilor islamice este foarte importantă", a adăugat el.

Aceasta este prima vizită în Arabia Saudită a unui şef de stat iranian de când Teheranul şi Riadul au pus capăt unor ani de ostilitate în cadrul unui acord mediat de China în martie.

UPDATE Liderii arabi vor organiza astăzi un summit de urgenţă

Liderii arabi şi preşedintele iranian se află sâmbătă în capitala saudită pentru o reuniune la nivel înalt care ar trebui să sublinieze cererile ca războiul Israelului din Gaza să ia sfârşit înainte ca violenţele să atragă alte ţări, relatează Agenţia France-Presse.
 
Iniţial, Liga Arabă şi Organizaţia pentru Cooperare Islamică trebuiau să se întâlnească separat, dar ministerul saudit de externe a anunţat sâmbătă dimineaţa devreme că summiturile blocurilor vor fi combinate.
 
Măsura subliniază importanţa de a ajunge la "o poziţie colectivă unificată care să exprime voinţa comună arabă şi islamică cu privire la evoluţiile periculoase şi fără precedent la care asistăm în Gaza şi în teritoriile palestiniene", a relatat agenţia oficială de presă saudită.

UPDATE Israelul a revizuit bilanţul victimelor

Israelul a revizuit în scădere numărul persoanelor ucise în timpul atacului Hamas din 7 octombrie la „aproximativ 1200” de la cifra anterioară de 1400.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lior Haiat, a declarat că numărul revizuit se datorează faptului că multe cadavre nu au fost identificate imediat după atac şi „acum credem că acestea aparţin teroriştilor... nu victimelor israeliene”.

UPDATE Macron vrea o încetare imediată a conflictului Israel-Hamas

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut o încetare a focului în Gaza, numind-o „singura soluţie” la războiul dintre Israel şi Hamas.

„Împărtăşim durerea şi împărtăşim dorinţa de a scăpa de terorism. Ştim ce înseamnă terorismul în Franţa. Dar cred că nu există nicio justificare pentru a ataca civili”, a declarat Macron.

Preşedintele francez militează activ pentru stoparea crizei umanitare din Gaza.

UPDATE Negociatorii discută o posibilă încetare a focului în schimbul eliberării unui grup mare de ostatici

Părţile implicate în procesul de negociere lucrează la un acord care ar presupune o pauză de câteva zile de luptă în schimbul eliberării unui grup mai mare de ostatici.

Dacă se va ajunge la un acord, ostaticii vor ieşi din Gaza în etape.

UPDATE Israel a finalizat ancheta în privinţa bombardării spitalului Shifa

Armata israeliană susţine că un proiectil lansat greşit din interiorul Gazei a fost responsabil pentru bombardarea spitalului al-Shifa.

„Azi mai devreme, armata israeliană a primit rapoarte despre bombardarea Spitalului Shifa din oraşul Gaza. Biroul de presă condus de Hamas din Fâşia Gaza a susţinut imediat că aceasta a fost o lovitură dată de israelieni. Un proiectil lansat greşit de organizaţii teroriste din interiorul Fâşiei Gaza a lovit Spitalul Shifa”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Richard Hecht.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici