LIVE TEXT  Războiul Israel - Hamas. Negocierile pentru prelungirea armistiţiului au avut succes / Guvernul israelian: încă 184 de ostatici sunt în Gaza

  • Israelul şi Hamas "îşi exprimă îngrijorarea" cu privire la listele de ostatici şi prizonieri.
  • Un autobuz care transporta adolescenţi palestinieni eliberaţi din închisorile israeliene a ajuns în centrul oraşului Ramallah din Cisiordania duminică seara, potrivit CNN.
  • Elon Musk se va întâlni luni cu preşedintele Israelului şi cu familiile ostaticilor.
711 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Negocierile pentru prelungirea armistiţiului au avut succes / Guvernul israelian: încă 184 de ostatici sunt în Gaza

UPDATE Armistiţiu prelungit

UPDATE ONU cere ca războiul să se termine

UPDATE Prelungirea armistiţiului este "aproape"

Negociatorii sunt aproape de a conveni asupra unei prelungiri a încetării focului, au declarat pentru Reuters trei surse de securitate egiptene.

Oficialii egipteni, qatarezi şi americani încă discută despre durata prelungirii şi despre prizonierii care vor fi eliberaţi în cadrul acesteia, au precizat acestea.

Hamas doreşte o prelungire de patru zile, în timp ce Israelul ar vrea prelungiri de pe o zi pe alta, au precizat sursele.

Israelul a declarat anterior că va adăuga o zi la armistiţiu pentru fiecare 10 ostatici suplimentari pe care Hamas îi va elibera.

UPDATE Israelul susţine că a oferit Hamas opţiunea de a prelungi armistiţiul

Purtătorul de cuvânt Eylon Levy a declarat că „Hamas este înştiinţat, opţiunea de prelungire este deschisă”.

„Vrem să mai primim încă 50 de ostatici după această seară, pentru a-i aduce pe toţi acasă. De îndată ce acest armistiţiu expiră, Israelul va continua cu toată forţa", a explicat Levy.

UPDATE Hamas doreşte prelungirea armistiţiului 

Hamas afirmă că doreşte să prelungească armistiţiul de patru zile cu Israelul, în urma căruia au fost eliberate trei grupuri de ostatici israelieni din Gaza şi trei grupuri de prizonieri şi deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene.

Hamas a afirmat că doreşte "să prelungească armistiţiul după încheierea perioadei de patru zile, prin eforturi serioase pentru a creşte numărul celor eliberaţi din închisori, aşa cum este stipulat în acordul umanitar de încetare a focului".

Cabinetul de război al Israelului a discutat posibilitatea prelungirii armistiţiului temporar atunci când s-a reunit duminică seara, a declarat o sursă israeliană pentru CNN.

Sursa a declarat că condiţiile pentru o prelungire rămân neschimbate faţă de acordul iniţial: Hamas ar trebui să elibereze încă 10 ostatici pentru fiecare zi de pauză suplimentară în lupte.

Qatar, care a jucat un rol central în medierea acordului iniţial, a declarat că speră să prelungească armistiţiul.

"Ceea ce sperăm este ca impulsul care a fost purtat de eliberările din aceste două zile şi de acest acord de patru zile să ne permită să prelungim armistiţiul dincolo de aceste patru zile şi, prin urmare, să intrăm în discuţii mai serioase despre restul ostaticilor", a declarat Al-Ansari.

Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa de a prelungi pauza luptelor în timpul declaraţiilor de duminică.

UPDATE Elon Musk se va întâlni luni cu preşedintele Israelului şi cu familiile ostaticilor

Elon Musk se va întâlni luni cu preşedintele Israelului, Isaac Herzog, şi cu reprezentanţi ai familiilor ostaticilor reţinuţi în Fâşia Gaza, într-un aparent efort de a dezamorsa o furie tot mai mare din cauza aprobării de către acesta a unui tweet antisemit.

Vizita lui în Israel are loc la mai bine de o săptămână după ce acesta a fost de acord cu afirmaţia potrivit căreia comunităţile evreieşti împing „ura împotriva albilor", potrivit CNN. Afirmaţia a dus la o mustrare din partea Casei Albe şi la un exod al agenţilor de publicitate de pe platforma X.

În timpul vizitei în Israel, Elon Musk se va întâlni şi cu premierul Benjamin Netanyahu. Cei doi vor discuta despre utilizarea în Gaza a Starlink, sistemul de comunicaţii prin satelit al companiei SpaceX. Potrivit unor informaţii de ultimă oră, care nu au fost confirmate oficial, Musk şi Israelul au ajuns la un acord de principiu asupra utilizării sistemului.

UPDATE Israelul şi Hamas "îşi exprimă îngrijorarea" cu privire la listele de ostatici şi prizonieri

Israelul şi Hamas şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la listele de ostatici şi prizonieri care urmează să fie eliberate astăzi, a declarat pentru Reuters un oficial informat în legătură cu acest subiect.

Mediatorii din Qatar lucrează cu ambele părţi pentru a rezolva problemele şi a evita întârzierile, a declarat oficialul.

"Există o mică problemă cu listele de astăzi. Qatarul lucrează cu ambele părţi pentru a o rezolva", a declarat oficialul.

În ultimele trei zile, Israelul a prezentat numele femeilor şi adolescenţilor palestinieni pe care urma să îi elibereze din închisoare, iar Hamas a prezentat numele ostaticilor civili israelieni pe care urma să îi elibereze cu cel puţin 12 ore înainte de eliberarea lor.

UPDATE Israelul a primit lista ultimilor ostatici care urmează să fie eliberaţi

Israelul a primit lista ultimilor ostatici care urmează să fie eliberaţi, luni, potrivit The Times of Israel. Este ultima zi de acord de încetare temporară a focului.s.

Hamas a eliberat 39 de persoane care au fost răpite, în ultimele patru zile.

Potrivit acordului de încetare a focului, Hamas trebuie să elibereze 50 de prizonieri în schimbul a 150 de ostatici palestinieni.

Acordul poate fi prelungit cu o zi pentru fiecare 10 ostatici eliberaţi suplimentar.

Hamas şi-a exprimat dorinţa de a prelungi armistiţiul, iar părţile se pare că negociază o astfel de prelungire.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Anterior, Serviciul penitenciarelor din Israel a confirmat că a eliberat 39 de prizonieri şi deţinuţi din şapte închisori israeliene, ca parte a unui acord între Israel şi Hamas, în urma căruia şi gruparea militantă a eliberat duminică ostatici.

Din grupul eliberat duminică fac parte băieţi cu vârste de 18 ani sau mai mici, doi au 15 ani, iar unul, cel mai tânăr, are 14 ani.

Ei au fost întâmpinaţi la Ramallah de sute de persoane care au fluturat steaguri palestiniene sau steagul Hamas.

16 dintre cei eliberaţi îşi ispăşeau pedepsele, majoritatea pentru atacuri asupra israelienilor, potrivit informaţiilor de la Serviciul penitenciar israelian şi de la Societatea prizonierilor palestinieni. Restul de 23 de persoane eliberate fuseseră deţinute în regim de detenţie administrativă, o practică criticată în care un deţinut nu cunoaşte nicio acuzaţie împotriva sa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici