Războiul Israel-Hamas. Negocierile privind eliberarea ostaticilor "progresează" / Netanyahu şi-a convocat cabinetul pentru a discuta despre acord

Acordul pentru eliberarea a zeci de ostatici israelieni pare să se apropie, misiunea fiind socotită sacră de premierul Israelului.

2647 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Negocierile privind eliberarea ostaticilor "progresează" / Netanyahu şi-a convocat cabinetul pentru a discuta despre acord

UPDATE Şefii de securitate susţin acordul de eliberare a ostaticilor în etape, afirmă Netanyahu

Benjamin Netanyahu a declarat că şefii de securitate susţin pe deplin un acord de eliberare în etape a ostaticilor din Gaza, înainte de un vot anticipat al cabinetului israelian asupra unei propuneri care include o încetare a focului.

Guvernul israelian se confruntă cu o decizie dificilă de a aproba acordul în această seară, dar este decizia corectă, a declarat premierul israelian.

Guvernul SUA a contribuit la îmbunătăţirea acordului pentru a include mai mulţi ostatici, a spus el.

UPDATE Se aşteaptă aprobarea unui acord privind eliberarea unor ostatici

Doi oficiali americani au declarat pentru NBC că s-a ajuns la un "acord provizoriu" pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas.

Acordul ar putea fi anunţat astăzi, dar încă se poate destrăma în orice moment, au subliniat oficialii americani.

Acesta ar necesita aprobarea guvernului israelian. Benjamin Netanyahu şi-a convocat cabinetul de război.

Potrivit surselor NBC, acordul ar include:

  • O pauză a luptelor de patru până la cinci zile
  • Eliberarea a 50 de ostatici israelieni, dintre care toţi vor fi femei şi copii
  • 150 de prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel - din nou femei şi copii - vor fi eliberaţi
  • 300-400 de camioane de ajutor umanitar în Gaza pe zi

UPDATE Biden: Acordul privind ostaticii este "foarte, foarte aproape"

Joe Biden a declarat că un acord privind eliberarea ostaticilor este "foarte, foarte aproape".

Între timp, Benjamin Netanyahu şi-a convocat cabinetul de război, spunând că speră că vor fi veşti bune în curând.

În cursul după-amiezii sunt aşteptate întâlniri cu cabinetul său de securitate extins şi cu întregul cabinet.

UPDATE Discuţiile "progresează" în privinţa eliberării ostaticilor

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că discuţiile privind eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza "fac progrese".

El a discutat cu rezerviştii militari despre situaţia din Gaza.

El a declarat: "Facem progrese. Nu cred că merită să spunem prea multe, nici măcar în acest moment, dar sper că vor fi veşti bune în curând".

UPDATE Aşezare din Negel denumită după o victimă din 7 octombrie

O nouă aşezare care va fi construită în Negev va purta numele lui Ofir Liebstein, fostul şef al consiliului regional Saar Negev care a fost asasinat în timpul masacrului din 7 octombrie comis de Hamas. Jerusalem Post o raportează. Decizia a fost luată de premierul israelian şi ministrul locuinţelor, cu intenţia de a „cinsti memoria prietenului nostru. Este încă greu de acceptat că nu este la masa noastră”.

UPDATE Erdogan în Algeria, concentrează-te pe conflictul din Gaza

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a plecat în Algeria, unde este aşteptat la o întâlnire cu omologul său Abdelmadjid Tebboune. Preşedinţia turcă anunţă că întâlnirea bilaterală va avea în centrul agendei sale evoluţiile conflictului din Orientul Mijlociu dintre Hamas şi Israel şi urgenţa unui acord care să conducă la încetarea focului şi eliberarea ostaticilor. Probleme pe care Erdogan le va aborda cu ajutorul ministrului de externe, Hakan Fidan, şi al şefului serviciilor secrete Ibrahim Kalin. Cei doi loiali ai preşedintelui au programat întâlniri cu omologii lor algerieni. Erdogan a fost protagonistul unei intense activităţi diplomatice în ultimele săptămâni. De asemenea, cu Erdogan călătoresc ministrul Apărării, Yasar Guler, ministrul Economiei, Alpaslan Bayraktar, şi ministrul Comerţului - Omer Bolat.

UPDATE Guvernul turc: vom evacua o mie de civili din Gaza

Guvernul turc urmăreşte să evacueze aproximativ 1.000 de civili din Gaza în Turcia în zilele următoare. Ministrul turc de externe Hakan Fidan a spus acest lucru, comentând sosirea ieri în capitala Ankara a 110 locuitori ai Fâşiei, 61 de bolnavi de cancer şi 49 dintre familiile acestuia din urmă. „Suntem în contact cu autorităţile egiptene şi israeliene pentru a continua evacuările prin trecerea Rafah. În momentul de faţă, discuţiile privesc 983 de persoane pe care vrem să le aducem în Turcia astăzi şi în următoarele zile. Majoritatea sunt persoane care au nevoie de tratament, dar sunt şi unii civili cu cetăţenie turcă”, a spus Fidan. Şeful diplomaţiei turce a anunţat că de la atacul lansat de organizaţia palestiniană Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, 170 de civili au fost evacuaţi, mulţi deţinând paşapoarte turceşti. 

UPDATE Poet palestinian arestat

Mosab Abu Toha, un poet palestinian premiat, a fost arestat de trupele israeliene şi nu este clar unde se află în acest moment. Fratele său, Hamza Abu Toha, a scris pe X, conform căruia Mosab a fost oprit în timp ce urma ordinele de evacuare ale forţelor israeliene. El a adăugat că soţiei şi copiilor poetului li s-a permis să continue spre sud, în timp ce „armata mi-a arestat fratele”. Cu articole scrise pentru presa occidentală, Mosab a povestit ororile trăite de civili în timpul războiului. A scris ultima dată despre X pe 15 noiembrie. Organizaţia literară şi de liberă exprimare Pen a spus că este îngrijorată de arestare şi a cerut să ştie unde se află Abu Toha şi motivul arestării sale. 

UPDATE Israel, încă 2 soldaţi morţi, totalul creşte la 68

Armata israeliană a anunţat moartea a încă doi soldaţi în operaţiunea la sol din nordul Gazei. Purtătorul de cuvânt al armatei a făcut cunoscut acest lucru. Totalul până acum este de 68 de soldaţi morţi.

UPDATE Presa palestiniană, 17 morţi în tabăra de refugiaţi de la Nuseirat

Au fost mai multe victime, în ultimele ore, din cauza atacurilor israeliene asupra taberei de refugiaţi Nuseirat, din centrul Gazei. Acest lucru a fost raportat de surse jurnalistice palestiniene. Potrivit Wafa şi Centrul de Informare Palestinian, 17 civili au murit, inclusiv femei şi copii.

UPDATE Hamas anunţă armistiţiu în câteva ore, detaliile vin de la Doha

Anunţul acordului pentru un armistiţiu în Gaza pare iminent: aşa cum a afirmat Hamas, „acordul aşteptat va include eliberarea femeilor israeliene şi a copiilor ţinuţi ostatici în schimbul eliberării copiilor şi femeilor palestiniene din închisorile de ocupaţie”. Detaliile acordului vor fi anunţate de oficialii din Qatar „în câteva ore”. Acesta este anunţul făcut în numele Hamas de către Izzat el Reshiq la Al Jazeera. 

UPDATE Hamas, acord anunţat de Qatar: în câteva ore

Detaliile acordului dintre Hamas şi Israel vor fi anunţate de Qatar „în câteva ore”, acest lucru a fost anunţat de o sursă Hamas, Izzat al-Rishq, către Al-Jazeera.

UPDATE Hamas: acordul ar trebui să includă încetarea focului şi eliberarea ostaticilor

Oficialii Hamas au declarat pentru Al Jazeera că detaliile armistiţiului vor fi anunţate de Qatar. Discuţiile în curs - explică sursele - ar viza un armistiţiu de cinci zile, inclusiv o încetare a focului pentru operaţiunile terestre şi limitarea operaţiunilor aeriene israeliene în sudul Gazei. În schimb, între 50 şi 100 de persoane reţinute de grupările militante palestiniene ar urma să fie eliberate. Acestea ar include civili israelieni şi persoane de alte naţionalităţi, dar nu personal militar. Iar aproximativ 300 de palestinieni, inclusiv femei şi copii, vor fi, de asemenea, eliberaţi.

UPDATE Gaza: cel puţin 50 de jurnalişti ucişi de la începutul războiului

Numărul jurnaliştilor şi lucrătorilor media ucişi în conflictul dintre Israel şi Hamas care a izbucnit la 7 octombrie a crescut la cel puţin 50. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a declarat acest lucru aseară, în ceea ce a fost cea mai sângeroasă lună pentru reporteri de când ONG-ul pentru libertatea presei a început să monitorizeze decesele jurnaliştilor în 1992.

UPDATE Netanyahu: eliberarea ostaticilor, misiune sacră

„Întoarcerea ostaticilor este o misiune sacră. Suntem profund angajaţi în acest sens şi lucrăm la asta în fiecare zi. Nu ne vom opri până nu ne vom îndeplini misiunea. Cu toţii ne angajăm în acest sens. Împreună cu colegii mei, sunt responsabil pentru eliberarea ostaticilor”. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus acest lucru după ce s-a întâlnit cu unii dintre rudele ostaticilor israelieni din Gaza. Întâlnirea dintre membrii cabinetului de război israelian şi rudele ostaticilor deţinuţi de Hamas a avut loc la Tel Aviv.

Acordul pentru eliberarea a zeci de ostatici israelieni pare să se apropie. Hamas a denunţat un atac israelian asupra spitalului indonezian din nordul Fâşiei, care a provocat mai multe victime. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că în Gaza „asistăm la o ucidere de civili fără precedent”.

Cel care a redeschis o sclipire de speranţă pentru schimbul de prizonieri a fost preşedintele american Joe Biden care, la împlinirea vârstei de 81 de ani, şi-a reiterat convingerea că un acord pentru eliberarea celor răpiţi în mâinile Hamas este aproape. Acordul prevede schimbul unora dintre ostaticii israelieni - în special femei şi copii - cu palestinienii deţinuţi în închisorile statului evreu.

Eliberarea ar urma să aibă loc în diferite faze şi ar viza în jur de 75 de persoane. Toate acestea ar fi asociate cu o încetare a focului umanitar de între 3 şi 5 zile. O sursă diplomatică citată de Times of Israel a explicat că Hamas cere eliberarea a 100 de bărbaţi şi femei reţinuţi şi un armistiţiu de 5 zile în care armata nu va trebui să folosească drone pentru a ţine sub control mişcările fracţiunii islamice.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici