Războiul din Ucraina, ziua 485. Armata rusă a atacat grupul Wagner. Prigojin ameninţă cu răzbunarea / Ucraina raportează mici progrese în contraofensivă, în timp ce atacă liniile de aprovizionare ale ruşilor

  • Evgheni Prigojin a anunţat începutul „eliminării răului”, referindu-se la conducerea militară a Rusiei.
  • Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat pentru Bloomberg că această campanie "nu este un film de la Hollywood". Forţele Kievului au avansat până la un kilometru pe frontul sudic, a declarat un purtător de cuvânt militar.
  • Armata ucraineană a încercat să spargă poziţiile de apărare ruseşti de-a lungul liniei de front din sud-estul ţării, fiind raportate pierderi grele de ambele părţi.
  • Un atac cu dronă a fost raportat în oraşul rus Kursk
  • Forţele ruse bombardează nouă comunităţi din regiunea Sumy, rănind o persoană
21353 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 485. Armata rusă a atacat grupul Wagner. Prigojin ameninţă cu răzbunarea / Ucraina raportează mici progrese în contraofensivă, în timp ce atacă liniile de aprovizionare ale ruşilor

Володимир Зеленський Facebook

UPDATE Armata rusă a atacat grupul Wagner

Şeful mercenarilor Wagner a precizat că rachetele au venit din spatele frontului, iar pierderile sunt uriaşe, potrivit www.monitorulapararii.ro.

Evgheni Prigojin a anunţat începutul „eliminării răului”, referindu-se la conducerea militară a ţării. El a cerut ca nimeni să nu interfereze cu activitatea de luptă a mercenarilor Wagner, iar cei care se vor opune vor fi distruşi. După „restaurarea justiţiei", luptătorii Wagner, potrivit lui Prigojin, se vor întoarce pe front. În trecut, mercenarii Wagner au mai capturat un locotenent-colonel rus, comandant de brigadă la Bahmut, pe care l-au acuzat că încerca să-i elimine pe mercenari.

În ultimele zile, Evgheni Prigojin a criticat conducerea armatei ruse şi a acuzat Ministerul rus al Apărării că a inventat pretexte false pentru a-l păcăli pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina şi a afirmat că Moscova ar fi putut evita complet războiul.

"Nu este o lovitură de stat. Este un marş al justiţiei. Acţiunile noastre nu îi împiedică deloc pe soldaţii ruşi obişnuiţi", a declarat Prigojin în urma speculaţiilor online cu privire la comentariile sale anterioare, potrivit cărora ar fi anunţat de facto o revoltă armată împotriva armatei ruse.

Ministerul rus al Apărării, însă, a transmis că „toate informaţiile care vin dinspre Prigojin despre aşa-zisul atac al armatei ruse asupra mercenarilor Wagner nu corespund realităţii şi reprezintă o provocare.”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele Vladimir Putin era la curent cu "situaţia în desfăşurare" din jurul lui Prigojin şi că se iau "toate măsurile necesare".

UPDATE Cel puţin trei morţi în atacuri produse în sud-estul Ucrainei atribuite Rusiei

Cel puţin trei persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite, vineri, în atacuri efectuate de armata rusă în sud-estul Ucrainei, anunţă autorităţile ucrainene, conform postului de televiziune CNN.

Un civil în vârstă de 35 de ani a fost ucis în urma unui atac cu obuze de artilerie asupra comunei Mala Tokmaceaka, a declarat Iurii Malaşko, guvernatorul regiunii Zaporojie.

În alte atacuri, produse în oraşul Herson, au fost ucise două persoane.

UPDATE Rheinmetall va trimite 20 de vehicule blindate Marder în Ucraina

Producătorul german de armament Rheinmetall a anunţat la 23 iunie că va livra încă 20 de vehicule de luptă de infanterie (IFV) Marder Ucrainei în această vară.

"La solicitarea guvernului german, Rheinmetall livrează din nou Ucrainei vehicule de luptă Marder. Marders urmează să fie livrate în această vară", a precizat compania.

Rheinmetall a reamintit că a livrat deja un lot de 20 de vehicule Marder Ucrainei pe 21 martie. Împreună cu cel mai recent lot şi cu alte 20 de vehicule trimise din stocurile militare germane existente, Ucraina ar avea 60 de vehicule de luptă Marder în total.

UPDATE Ucraina raportează progrese lente în contraofensivă, în timp ce forţele sale atacă liniile de aprovizionare

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat pentru Bloomberg că această campanie "nu este un film de la Hollywood". Forţele Kievului au avansat până la un kilometru pe frontul sudic, a declarat un purtător de cuvânt militar.

Armata ucraineană a încercat să spargă poziţiile de apărare ruseşti de-a lungul liniei de front din sud-estul ţării, fiind raportate pierderi grele de ambele părţi. Principalele acţiuni ale contraofensivei nu au început încă, potrivit unui oficial european din domeniul apărării. Manevrele Kievului se concentrează în prezent pe testarea liniilor ruseşti şi pe ţintirea artileriei şi a altor provizii ale acesteia, a declarat oficialul.

Între timp, operaţiunile defensive ruseşti au fost relativ eficiente, forţele de elicoptere întărite ajutând Kremlinul să obţină un avantaj prin capacitatea de a lansa rachete cu rază mai lungă de acţiune împotriva ţintelor terestre, a declarat un alt oficial european. Avantajul ar putea fi temporar, a adăugat oficialul.
Nu este un film

Ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a citat "lupte deosebit de aprige" în nordul regiunii estice Doneţk. Trupele ruseşti au trecut la atac în această zonă, încercând să forţeze Ucraina să relocheze resursele

Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, a declarat că "ritmul general mai lent decât se aştepta" al contraofensivei are o influenţă redusă asupra potenţialului militar mai larg al Ucrainei.

"Forţele ucrainene stabilesc probabil cu succes condiţiile pentru un viitor efort principal, în pofida eşecurilor iniţiale", a precizta instituţia într-o notă.

În timp ce Rusia afirmă că contraofensiva ucraineană a eşuat, preşedintele Vladimir Putin a încercat să prezinte armata de la Kremlin ca fiind victorioasă prin comentarii frecvente despre pierderile ucrainene. Liderul rus a lăudat distrugerea pe scară largă a tancurilor şi echipamentelor ucrainene, inclusiv a unei mari părţi din acestea furnizate de aliaţi, deşi a furnizat puţine dovezi ale afirmaţiilor.

UPDATE - Forţele ruse bombardează nouă comunităţi din regiunea Sumy, rănind o persoană

Forţele ruse au bombardat nouă comunităţi din regiunea Sumi, pe 22 iunie, a raportat administraţia militară a regiunii Sumi pe Facebook. Au fost raportate peste 147 de explozii, transmite Kyiv Independent

UPDATE - Un atac cu dronă a fost raportat în oraşul rus Kursk

Explozii s-au auzit în oraşul rus Kursk, a informat postul de ştiri Ukrainska Pravda, citând canale ruseşti Telegram. Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoyt, susţine că apărarea antiaeriană a doborât o dronă, dar nu a oferit informaţii suplimentare.

Ştirea iniţială -Ruşii bombardează 

Forţele Armate ale Ucrainei au avertizat faptul că două avioane Tu-22m3 au fost înregistrate pe aerodromul Shaykovka, în plus faţă de TU-95MS înregistrat anterior.

De asemenea, de la ora 1:07 rachetele erau deja pe cer îndreptându-se în direcţia Sud-Est, însă cursul se poate schimba. Regiunile centrale (Kiev, Vinnytsia, Jytomyr, Cernihiv, Cherkasy, Kirovohrad) sunt predispuse pericolului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici