LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 521. Zelenski vizitează soldaţii din apropierea oraşului Bahmut / Forţele ucrainene continuă contraofensiva şi avansează la sud de Bahmut / Wagner, ameninţare pentru Polonia / Putin anunţă că e gata să facă pace

  • Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că forţele ucrainene continuă operaţiunile de contraofensivă pe flancurile de nord şi de sud ale Bahmut.
  • Preşedintele Uniunii Africane solicită negocierea păcii.
  • AP News: Rusia acuză Ucraina de ,,atac terorist" după exploziile din Taganrog.
7986 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 521. Zelenski vizitează soldaţii din apropierea oraşului Bahmut / Forţele ucrainene continuă contraofensiva şi avansează la sud de Bahmut / Wagner, ameninţare pentru Polonia / Putin anunţă că e gata să facă pace

UPDATE - Rusia, supărată şi pe păpuşa Barbie

UPDATE - Podoliak: este timpul să ignorăm plângerile lui Putin

Mikhailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Zelenski, a criticat pe Twitter declaraţiile făcute ieri de preşedintele rus Vladimir Putin cu privire la negocieri. „Ignoraţi plângerile lui Putin şi atunci multe lucruri se vor rezolva rapid”, a scris oficialul.

UPDATE - Moscova: 30 de propuneri de pace primite până acum

Rusia, prin canale oficiale şi neoficiale, a primit până acum aproximativ 30 de propuneri de pace în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, relevă Tass. În urmă cu o lună, a explicat ea, existau deja 30 de iniţiative de pace, care au venit oficial „sau privat de la personalităţi publice”. Rusia, a adăugat Zaharova, nu a abandonat niciodată calea care duce la o soluţie diplomatică a crizei. „Chiar şi atunci când au înţeles că cu greu va aduce valoare adăugată, o astfel de posibilitate a fost întotdeauna oferită partenerilor noştri”, a explicat Zaharova.

UPDATE - Rusia: a discreditat armata, copiii săi - forţaţi să depună mărturie împotriva mamei

O fetiţă de 9 ani şi fratele ei de 10 ani au fost chemaţi să depună mărturie în dosarul penal împotriva mamei sale, Lidia Prudovskaia, care este acuzată că a „discreditat” în mod repetat armata rusă. Femeia şi cei doi copii vor trebui apoi să meargă la anchetatori, în regiunea Arhangelsk, din nordul Rusiei, vinerea viitoare, pentru a depune mărturie în acest caz. Acest lucru a fost raportat de ziarul independent rus Sota. Prudovskaia s-a confruntat anterior cu acuzaţii similare, pentru că a distribuit postări împotriva războiului în Ucraina pe platforma rusă de socializare VKontakte, în septembrie 2022.

UPDATE - explozie în oraşul Zaporojie

O explozie a avut loc în oraşul Zaporojie, din sudul Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de presa ucraineană, adăugând că a sunat o alarmă aeriană. Momentan, nu se cunoaşte cauza exploziei.

UPDATE - Kiev: misiune UNESCO la Odesa pentru a evalua daunele raidurilor ruseşti

Reprezentanţii UNESCO au sosit la Odesa pentru a evalua pagubele aduse patrimoniului artistic şi cultural al oraşului-port ucrainean cauzate de recentele raiduri ruseşti. Acest lucru a fost anunţat pe Telegram de şeful administraţiei militare regionale Odessa, Oleg Kiper. „Astăzi ne-am întâlnit cu reprezentanţii” UNESCO, care „au sosit la Odesa cu misiunea de a efectua o evaluare completă a pagubelor aduse proprietăţilor culturale şi religioase cauzate de atacurile cu rachete efectuate de Rusia în perioada 19-23 iulie”, a scris Kiper. , potrivit căruia reprezentanţii Unesco vor rămâne în oraş timp de patru zile, timp în care vor documenta efectele atacurilor.

UPDATE - Planurile necurate ale celor din Wagner

Mercenarii lui Wagner ar putea ajuta migranţii ilegali să intre în Uniunea Europeană sau să pretindă că sunt ei înşişi migranţi într-o nouă încercare de destabilizare, este alarma trasă de premierul polonez Mateusz Morawiecki, în timp ce presiunea asupra ţării sale creşte după sosirea „wagneriţilor” în Belarus şi ameninţările cu „marşul asupra Varşoviei” al preşedintelui belarus Aleksander Lukaşenko.

UPDATE - Polonia: Wagner se îndreaptă spre Suwałki

Peste 100 de mercenari din grupul Wagner staţionaţi în Belarus s-au deplasat către coridorul Suwałki (cunoscut şi sub denumirea de Suwałki) care leagă Polonia de statele baltice şi desparte Belarus şi regiunea Kaliningrad a Federaţiei Ruse, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki. „Acum, situaţia este şi mai periculoasă. Avem informaţii că peste 100 de mercenari din grupul Wagner s-au deplasat către coridorul Suwałki de lângă Grodno, Belarus”, a declarat Morawiecki, la Radio Rmf, după cum a informat postul polonez Polsat News.

UPDATE - Kiev: depozitul de muniţii ruseşti din Crimeea a fost lovit

Un depozit de muniţie rusesc a explodat ieri seară târziu în Golful Cazaci, la aproximativ 15 kilometri de Sevastopol, în Crimeea. Acest lucru a fost raportat de informaţiile militare ucrainene, potrivit presei de la Kiev. Explozia a avut loc în jurul orei 22 (ora Kiev), pe 28 iulie. Potrivit informaţiilor ucrainene, unii martori au auzit două explozii şi zgomotul unei detonări suplimentare de muniţie. La faţa locului au sosit mai multe ambulanţe şi poliţişti. Serviciul de informaţii notează că Brigada 810 de infanterie navală a Gărzilor Ruse este în prezent staţionată în Golful Cossack.

UPDATE - Putin: sunt pregătit pentru o soluţie de pace, Occidentul ignoră ONU

În ciuda politicii ţărilor occidentale care „operează exclusiv în propriile lor interese în orice conflict internaţional”, Rusia este pregătită să caute o soluţie paşnică pentru Ucraina. Acest lucru a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în timpul unui prânz de lucru cu liderii delegaţiei ţărilor africane. „Au uitat că au distrus situaţia din Sudan?”, a spus Putin referindu-se la ţările occidentale conform Interfax - Au uitat ei ce au făcut în Siria? Nu le pasă de Carta ONU, îşi amintesc de Dreptul Internaţional doar atunci când cred că pot folosi aceste instrumente împotriva cuiva, în cazul de faţă, Rusia. Nu vor reuşi, e prea primitiv. Şi dacă doresc ca cineva să respecte Carta Naţiunilor Unite şi alte prevederi ale Dreptului Internaţional, ar trebui să fie preocupaţi să respecte aceleaşi prevederi. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că nu vrem să căutăm o soluţie paşnică a conflictului”, a spus Putin.

UPDATE - Zelenski vizitează soldaţii din apropierea liniei de front din regiunea Doneţk

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit, sâmbătă, cu soldaţii ucraineni din unităţile pentru operaţiuni speciale din Chasiv Yar, a anunţat serviciul său de presă.

Zelenski a vizitat un centru de comandă din regiunea Doneţk, situat la 17 kilometri vest de Bahmut.

El i-a felicitat pe soldaţi cu ocazia sărbătorii lor profesionale, deoarece 29 iulie este marcată Ziua Forţelor de Operaţiuni Speciale din Ucraina, forţe de elită responsabile de unele dintre cele mai dificile puncte de pe linia frontului.

"Probabil, oamenii din Ucraina nu aud prea mult despre soldaţii ai Forţelor pentru operaţiuni speciale, pentru că vă aflaţi întotdeauna în cele mai fierbinţi locuri", a declarat Zelenski.

UPDATE - Atacurile ruseşti au rănit cel puţin 14 civili în ultima zi

Forţele ruse au atacat nouă regiuni ucrainene în ultimele 24 de ore, rănind cel puţin 14 persoane, au raportat oficialii regionali sâmbătă.

Regiunile Doneţk, Harkov, Zaporojie, Cernihiv, Dnipropetrovsk, Herson, LuGansk, Mikolaiv şi Sumî au fost atacate.

În regiunea Dnipropetrovsk, cel puţin nouă persoane au fost rănite, inclusiv doi adolescenţi de 14 şi 17 ani, în atacul cu rachete ruseşti împotriva Dnipro din 28 iulie, a raportat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak.

UPDATE - Ministerul britanic al Apărării: Intensificarea luptelor în sudul Ucrainei

Luptele au crescut în intensitate în ultimele 48 de ore, în special în regiunea Zaporojie şi în sudul regiunii Doneţk, potrivit raportului Ministerului britanic al Apărării din 29 iulie.

În sud, luptele se concentrează în prezent în apropierea satului Robotyne, situat în apropiere de Orikhiv, se arată în raport.

Forţele ucrainene au învins, de asemenea, elemente ale Regimentului 247 de asalt aerian al forţelor aeropurtate ruse pentru a captura satul Staromaiorske, în regiunea Doneţk, la opt kilometri est de Robotyne.

UPDATE - Rusia a pierdut 245.220 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat, sâmbătă, că Rusia a pierdut 245.220 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului.

Acest număr include 390 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.191 de tancuri, 8.167 de vehicule blindate de luptă, 7.247 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.786 de sisteme de artilerie, 698 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 457 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 311 elicoptere, 4.007 drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE - Forţele ucrainene continuă operaţiunile de contraofensivă

Institutul pentru Studiul Războiului a precizat în ultima sa evaluare că forţele ucrainene continuă operaţiunile de contraofensivă pe flancurile de nord şi de sud ale Bahmut.

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat, joi, că forţele ucrainene au continuat să avanseze la sud de Bahmut. Un blogger militar rus a afirmat a doua zi că forţele ucrainene au avansat în apropiere de Kurdiumivka şi Andriivka.

Bloggerii militari ruşi au afirmat că forţele ucrainene au continuat atacurile terestre de-a lungul graniţei dintre Doneţk şi regiunea Zaporojie.

Comandantul batalionului rus "Vostok", Alexander Khodakovsky, a declarat că forţele ucrainene pot efectua lovituri în profunzime împotriva forţelor ruse aflate în defensivă şi că aceste lovituri ucid comandanţii ruşi şi degradează comanda şi controlul rusesc.

UPDATE - Rusia a bombardat 6 localităţi din regiunea Sumî

Forţele ruseşti au bombardat şase localităţi din regiunea Sumî pe 28 iulie, trăgând peste 85 de focuri de armă de diferite tipuri, a anunţat Administraţia militară din regiunea Sumî pe Facebook.

Potrivit postării, Rusia a bombardat localităţile Bilopillia, Krasnopillia, Hlukhiv, Druzhbivka, Seredyna-Buda şi Myropillia.

Nu au fost raportate victime în urma bombardamentelor. Nu există informaţii cu privire la pagubele din regiune.

UPDATE AP News: Rusia acuză Ucraina de ,,atac terorist" după exploziile din Taganrog

Guvernatorul Rostov Vasily Golubev a postat pe canalul său oficial de Telegram fotografii cu distrugerile provocate de resturile unei rachete neidentificate ce au lovit o cafenea din oraşul Taganrog, din sudul Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a doborât o rachetă ucraineană deasupra oraşului rusesc Taganrog, la aproximativ 40 de kilometri est de graniţa Rusiei cu Ucraina.

Potrivit oficialilor locali, 15 persoane au fost rănite. 

Ministerul a declarat că resturile unei rachete ucrainene au căzut asupra oraşului din sud şi a acuzat că Kievul că ar fi bombardat Rusia printr-un  „atac terorist”. 

Ştirea iniţială - CNN: Preşedintele Uniunii Africane solicită negocierea păcii  

Preşedintele Azali Assoumani al Uniunii Africane speră să convingă Rusia şi Ucraina să poarte negocieri de pace. 

Assoumani declară că Uniunea Africană este pregătită să acţioneze ca mediator. 

L-a lăudat pe Putin pentru intenţia sa de a ajuta Africa prin aprovizionarea cu cereale gratuit după suspendarea Acordului din Marea Neagră. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici