LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 666. Atacuri cu drone ruseşti, peste noapte, în 12 regiuni / Ucraina a doborât 34 din cele 35 de drone ruseşti - forţele aeriene / Ordin de încorporare dat de Kiev: toţi cetăţenii de sex masculin din străinătate să se prezinte la înrolare / Sputnik, interzis şi în Armenia

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 34 din cele 35 de drone ruseşti lansate în cadrul unui atac major desfăşurat peste noapte asupra a 12 regiuni ucrainene, au anunţat joi forţele aeriene.

1500 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 666. Atacuri cu drone ruseşti, peste noapte, în 12 regiuni / Ucraina a doborât 34 din cele 35 de drone ruseşti - forţele aeriene / Ordin de încorporare dat de Kiev: toţi cetăţenii de sex masculin din străinătate să se prezinte la înrolare / Sputnik, interzis şi în Armenia

Războiul din Ucraina, ziua 666. Ucraina a doborât 34 din cele 35 de drone ruseşti - forţele aeriene

UPDATE Ministerul Afacerilor Interne a plasat-o pe Maria Pevcik pe lista urmăriţilor

Ministerul rus de Interne i-a plasat pe lista de urmăriţi pe Maria Pevcik, şefa Fundaţiei Anticorupţie, şi pe Dmitri Nizovţev, gazda canalului YouTube „Popular Politics”. Dosarele lui Singers şi Nizovţev spun că sunt căutaţi „în conformitate cu articolul din Codul Penal”. Nu este specificat care. În august 2022, s-a ştiut că opt asociaţi ai politicianului Alexei Navalnîi, inclusiv Singers şi Nizovţev, au fost inculpaţi pentru „falsuri” rostite despre armata rusă.

UPDATE Generalul rus Gerasimov are grija Kievului: în şase luni de contraofensivă, pierderile ucrainene au crescut la 160.000 de oameni

În timpul contraofensivei, Forţele Armate ale Ucrainei au reuşit să facă uşoare avansuri în direcţia Zaporojie, fără a sparge zona de apărare tactică a trupelor ruse. Acest lucru a declarat şeful Statului Major al Forţelor Armate Ruse, Valeri Gerasimov, adăugând că „în şase luni de contraofensivă, pierderile inamicelor în toate direcţiile s-au ridicat la aproximativ 160.000 de oameni, peste 3.000 de vehicule blindate de luptă, inclusiv 766 de tancuri, precum precum şi 121 de avioane şi 23 de elicoptere”.

„După lansarea ofensivei pe 4 iunie - a spus Gerasimov în timpul unui briefing - forţele armate ucrainene, cu preţul unor pierderi colosale, au reuşit să facă puţine progrese în direcţia Zaporojie. Aprovizionarea ulterioară cu arme occidentale către Ucraina şi introducerea de rezerve strategice în luptă nu a schimbat situaţia, aceste acţiuni doar au crescut numărul de pierderi în unităţile armatei de la Kiev”.

UPDATE Armenia suspendă licenţa televiziunii pro-Kremlin „Sputnik”

Armenia a anunţat suspendarea licenţei filialei locale a televiziunii pro-Kremlin „Sputnik” din cauza cuvintelor unui prezentator judecat de autorităţile locale ca fiind „ironice şi ofensatoare” faţă de ţară. AFP anunţă acest lucru. Comisia armeană de televiziune şi radio a declarat că licenţa Tospa, emiţătorul Sputnik Armenia, a fost suspendată pentru 30 de zile, după unele declaraţii ale lui Tigran Keosayan din noiembrie care, potrivit autorităţilor locale, nu corespundeau cu ceea ce „comentator politic, prezentator şi cetăţean al unei alte ţări” are „dreptul moral” să spună. Fără să dezvolte mai multe, comisia l-a acuzat şi pe Keosoyan că a încurajat „acţiuni ilegale” nespecificate.

Ambasada Rusiei la Erevan a criticat decizia, spunând că măsura a fost luată pentru a îndepărta Armenia de Rusia. „Acest pas nu poate părea decât o concesie pentru cei care sunt din ce în ce mai în favoarea întreruperii relaţiilor de alianţă de lungă durată, reciproc avantajoase şi respectuoase dintre Rusia şi Armenia”, a spus ambasada într-un comunicat.

Prezentatorul Keosayan este căsătorit cu Margarita Simonyan, directoarea pro-Kremlin TV Russia Today (acum RT). Sputnik şi Russia Today sunt finanţate de statul rus şi după, începerea invaziei Ucrainei de către trupele Moscovei, au fost blocate în multe ţări occidentale, sub acuzaţia că acţionează ca megafon pentru propaganda Kremlinului.

UPDATE Şeful Statului Major al Moscovei: extinderea NATO creşte riscul de conflict

Riscul unei ciocniri între Rusia şi NATO creşte odată cu extinderea Alianţei pentru a include ţările nordice europene. Avertismentul a fost dat de şeful Statului Major rus, Valeri Gerasimov. „Continentul european s-a transformat într-o arenă de confruntare între Occident şi Federaţia Rusă în domeniul politic şi economic”, a spus el, „integrarea accelerată a Suediei şi Finlandei în Alianţă, întărirea prezenţei militare a trupelor de NATO în Europa de Est, regiunile Baltice şi Mării Negre, precum şi în regiunea arctică, influenţează negativ situaţia din Europa şi reprezintă arena unei confruntări tot mai mari”, a adăugat el.

UPDATE Ultima tranşă din „pachetul de ajutor” de la UE pentru Ucraina: 1,5 miliarde de euro

Comisia Europeană oferă astăzi „ultimele 1,5 miliarde de euro din pachetul de sprijin de 18 miliarde Ucrainei pentru 2023. Trebuie să găsim un acord pentru a continua să oferim Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a se recupera, reconstrui şi reforma. Suntem alături de vecinul nostru, prietenul şi membru aspirant”. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune asta prin intermediul reţelelor de socializare.

UPDATE Kievul întăreşte armata prin rechemarea cetăţenilor bărbaţi din străinătate

Ucraina îşi cheamă toţi concetăţenii săi bărbaţi cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani care se află în străinătate să se prezinte la centrele de recrutare ale Forţelor Armate: ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a reiterat acest lucru într-un interviu acordat diverselor surse mass-media germane, oficialul fiind citat şi de Ukrinform. „Toţi bărbaţii ucraineni de vârstă militară între 25 şi 60 de ani trebuie să primească o invitaţie de a se prezenta la centrele de recrutare ale Forţelor Armate ale Ucrainei. Vrem dreptate pentru toată lumea, pentru că ne priveşte pe toţi ţara Le vom trimite o invitaţie", a spus Umerov.

Rusia a lansat drone Shahed, de fabricaţie iraniană, în mai multe valuri, de la aproximativ ora 20.00 până la 3.30, au precizat forţele aeriene într-un comunicat citat de Reuters.

Alerte aeriene în numeroase regiuni ucrainene din centru, sud-est şi nord au durat ore întregi.

Nu sunt informaţii privind pagube majore sau victime.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici