Regele Arabiei Saudite îl numeşte pe prinţul moştenitor, Mohammed bin Salman, în funcţia de premier

Regele Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite l-a numit pe fiul şi moştenitorul său, prinţul Mohammed bin Salman, în funcţia de prim-ministru al regatului şi pe cel de-al doilea fiu al său, prinţul Khalid, în funcţia de ministru al apărării, potrivit unui decret regal publicat marţi.

2979 afișări
Imaginea articolului Regele Arabiei Saudite îl numeşte pe prinţul moştenitor, Mohammed bin Salman, în funcţia de premier

Prin această remaniere a fost păstrat un alt fiu, prinţul Abdulaziz bin Salman, în funcţia de ministru al energiei, se arată în decretul regal, preluat de agenţia de presă de stat SPA.

Ministrul de externe, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, ministrul de finanţe Mohammed al-Jadaan şi ministrul investiţiilor Khalid al-Falih au rămas neschimbaţi, se arată în decret, potrivit Reuters.

Prinţul moştenitor, cunoscut sub numele de Mohammed bin Salman, a fost ministru al apărării şi este conducătorul de facto al Arabiei Saudite, principalul exportator de petrol din lume şi un aliat major al SUA în Orientul Mijlociu.

Prinţul Khalid bin Salman, fratele mai mic al lui Mohammed, a ocupat anterior funcţia de ministru adjunct al apărării.

Regele Salman va prezida în continuare şedinţele de cabinet la care participă, se arată în decret. Ulterior, după anunţ, televiziunea saudită de stat a arătat că regele prezidează şedinţa de marţi a Cabinetului.

Regele în vârstă de 86 de ani, custodele celor mai sfinte locuri ale islamului, a devenit suveran în 2015, după ce a petrecut mai mult de 2 ani şi jumătate ca prinţ moştenitor. El a fost spitalizat de mai multe ori în ultimii doi ani.

Prinţul Mohammed a schimbat radical Arabia Saudită de când a ajuns la putere în 2017, deoarece a condus eforturile de diversificare a economiei de la dependenţa de petrol, a permis femeilor să conducă vehicule şi a redus puterea clericilor asupra societăţii.

Cu toate acestea, reformele sale au fost însoţite de o reprimare masivă a disidenţei, cu activişti, membri ai familiei regale, activişti pentru drepturile femeilor şi oameni de afaceri încarceraţi.

Uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul regatului din Istanbul, în 2018, i-a pătat reputaţia şi a tensionat relaţiile regatului cu Statele Unite şi cu alţi aliaţi occidentali.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici