Regele spaniol Juan Carlos nu dorea să recupereze Gibraltarul în 1983

Regele Juan Carlos nu se grăbea să recupereze Gibraltarul în 1983, de teama de a nu trezi revendicările Marocului privind enclavele spaniole Ceuta şi Melilla, potrivit unor documente oficiale declasificate marţi la Londra.

539 afișări
Imaginea articolului Regele spaniol Juan Carlos nu dorea să recupereze Gibraltarul în 1983

Regele spaniol Juan Carlos nu dorea să recupereze Gibraltarul în 1983 *Mijlocaşul formaţiei Pandurii Târgu Jiu Eric de Oliveira a fost transferat la gruparea Al Ahli (locul 4 în campionatul din Arabia Saudită), brazilianul semnând un contract pentru o perioadă de un an şi jumătate, iniformează site-ul oficial al grupării gorjene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Printre documentele confidenţiale consultate de AFP se află o telegramă trimisă de ambasadorul britanic la Madrid, Richard Parsons, guvernului condus de Margaret Thatcher.

Diplomatul relatează în acest document o întîlnire la Palat, datată 7 septembrie 1983.

"Cu sinceritatea sa obişnuită, regele a adăugat că, în orice caz, Spania nu doreşte să recupereze Gibraltarul în viitorul apropiat. Iar dacă aceasta ar avea loc, regele marocan Hassan ar prezenta imediat revendicarea marocană asupra Ceuta şi Melilla", scria diplomatul.

Întâlnirea a avut loc în momentul în care guvernul socialist condus de Felipe Gonzales negocia aderarea Spaniei la Uniunea Europeană. Marea Britanie a pus atunci condiţii privind abandonarea restricţiilor aplicate de spanioli în vederea accesului la Gibraltar.

Diferendul vechi de trei secole între Marea Britanie şi Spania privind Gibraltarul, teritoriu de 6,8 kilometri pătraţi situat în sudul Peninsulei Iberică şi cu 30.000 de locuitori, a provocat în vara anului trecut noi dispute diplomatice între Londra şi Madrid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici