Relocarea Ambasadei României din Israel, o temă deosebit de sensibilă. Opinia lui Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pentru politică externă

Consilierul prezidenţial pentru politică externă Bogdan Aurescu spune că o eventuală decizie de relocare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă o temă de politică externă "deosebit de sensibilă şi complexă".

1826 afișări
Imaginea articolului Relocarea Ambasadei României din Israel, o temă deosebit de sensibilă. Opinia lui Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pentru politică externă

Bogdan Aurescu, despre relocarea ambasadei României în Israel: O temă deosebit de sensibilă

"O eventuală decizie de relocare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă o temă de politică externă deosebit de sensibilă şi complexă, cu implicaţii politice şi de securitate ample pe plan extern. Pentru că o astfel de decizie depinde de statutul Ierusalimului, care este doar o componentă – este adevărat, centrală – a unui dosar complicat, mult mai amplu, ce face obiectul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu. O astfel de decizie nu se poate lua pripit, discreţionar, fără un proces riguros de analiză, în care să fie implicate în prealabil toate instituţiile relevante, mai ales Preşedintele României, care, din punct de vedere constituţional, este factorul care decide liniile directoare ale politicii externe a României", a scris Bogdan Aurescu pe site-ul contributors.ro.

Bogdan Aurescu a mai spus că România ar trebui să adopte o poziţie echilibrată şi echidistantă, la fel cum a făcut-o până acum, iar o eventuală decizie de relocare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim trebuie să fie în concordanţă cu interesele statului român în relaţiile cu toţi actorii externi implicaţi.

"Până acum, poziţia de principiu a României a fost de respectare a dreptului internaţional în vigoare, inclusiv în ceea ce priveşte problematica Procesului de Pace din Orientului Mijlociu, şi, pe această bază – dar şi având în vedere contextul politic foarte sensibil şi interesele divergente ale părţilor, cuplate cu complexitatea deosebită a dosarului – poziţia tradiţională a României a fost extrem de echilibrată şi atent calibrată", a mai scris Aurescu, fost ministru de Externe.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, joi seara, că guvernul a a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentreu mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Reprezentanţii Guvernului au susţinut, vineri, că memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria ”Documente confidenţiale” şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală, se arată într-o comunicare pentru MEDIAFAX.

”Caracterul documentului este stabilit de către iniţiator, potrivit legislaţiei şi normelor de tehnică legislativă. În cazul la care faceţi referire, Ministerul Afacerilor Externe a decis să înainteze Memorandumul spre dezbatere, în şedinţa de Guvern, la categoria ”Documente confidenţiale”. Decizia de clasificare a documentului în această categorie a fost luată din considerente de politică externă şi poziţionare a României, până la momentul finalizării procesului de consultare şi adoptare a deciziei finale”, se arată într-un răspuns al Guvernului la solicitarea MEDIAFAX de a oferi mai multe informaţii despre memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici