Republica Moldova începe recensământul populaţiei

Recensământul general al populaţiei şi al locuinţelor are loc în Republica Moldova începând de luni până la 25 mai, relatează IPN, în pagina electronică.

195 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova începe recensământul populaţiei

Republica Moldova începe recensământul populaţiei (Imagine: Shutterstock)

Peste 11.000 de cenzori sunt implicaţi în colectarea datelor pe teritoriul Republicii Moldova, cu excepţia regiunii transnistrene.

Republica Moldova este prima ţară din fostul spaţiu sovietic care realizează un recensământ vizând obţinerea datelor privind nu doar populaţia, ci şi locuinţele, în conformitate cu procedurile din Uniunea Europeană.

Bugetul alocat pentru realizarea recensământului este de aproape 89 de milioane de lei moldoveneşti (peste 4,8 milioane de euro).

Rezultatele preliminare ale recensământului vor fi prezentate în luna decembrie, iar datele finale vor fi anunţate în ianuarie 2015.

Ultimul recensământ al populaţiei pe teritoriul Republicii Moldova a avut loc în anul 2004, iar atunci aproape 2 la sută dintre locuitori s-au declarat români. Experţii internaţionali au contestat însă rezultatele la capitolul limbă şi apartenenţă etnică, cele mai sensibile aspecte din formulare.

Mai multe organizaţii unioniste au lansat în Republica Moldova campania "Vorbesc româneşte, sunt român". De asemenea, mişcarea civică Tinerii Moldovei a anunţat că oferă drept premiu un automobil Dacia Duster în localitatea care va înregistra, la final, cel mai mare procentaj de români din Republica Moldova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici