Reuters: Preşedintele Chinei, Xi Jinping, ar putea lipsi la summitul G20 din India. Nici Putin nu va fi prezent

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, nu intenţionează să participe la summitul liderilor G20 care va avea loc săptămâna viitoare la New Delhi, afirmă surse din India şi China citate de agenţia Reuters.

754 afișări
Imaginea articolului Reuters: Preşedintele Chinei, Xi Jinping, ar putea lipsi la summitul G20 din India. Nici Putin nu va fi prezent

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Doi oficiali indieni, un diplomat stabilit în China şi un oficial care lucrează pentru guvernul unei alte ţări G20 au declarat că se aşteaptă ca premierul Li Qiang să reprezinte Beijingul la reuniunea din 9-10 septembrie de la New Delhi.

Summitul din India era considerat un loc în care Xi Jinping s-ar putea întâlni cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, care şi-a confirmat participarea, în timp ce cele două superputeri încearcă să amelioreze relaţiile deteriorate de o serie de tensiuni comerciale şi geopolitice.

Xi Jinping s-a întâlnit ultima dată cu Biden în marja summitului G20 din Bali, Indonezia, în noiembrie anul trecut.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat deja că nu va călători la New Delhi şi că îl va trimite în schimb pe ministrul de externe Serghei Lavrov.

Un oficial guvernamental de rang înalt din ţara gazdă, India, a declarat pentru Reuters că "suntem conştienţi că premierul va veni", în locul lui Xi Jinping.

Sursele din China au spus că nu cunosc motivul pentru absenţa sa preconizată. Toţi oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizaţi să vorbească cu presa.

Xi Jinping, care şi-a asigurat un al treilea mandat de lider în luna octombrie a anului trecut, a făcut puţine călătorii în străinătate de când China în ultimii ani, în contextul pandemiei de COVID-19

Cu toate acestea, Xi a participat săptămâna trecută în Africa de Sud la o reuniune a liderilor grupului BRICS al principalelor economii emergente: Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici