Rishi Sunak: Epoca de aur a relaţiilor dintre Marea Britanie şi China s-a încheiat

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că aşa-numita "epocă de aur" a relaţiilor cu China s-a încheiat, el promiţând să "evolueze" poziţia Regatului Unit faţă de această ţară.

5083 afișări
Imaginea articolului Rishi Sunak: Epoca de aur a relaţiilor dintre Marea Britanie şi China s-a încheiat

În primul său discurs de politică externă, premierul a declarat că legăturile economice mai strânse din deceniul anterior au fost "naive".

El a spus că Regatul Unit trebuie acum să dovedească un "pragmatism robust" faţă de competitori, dar a avertizat împotriva "retoricii Războiului Rece", adăugând că importanţa globală a Chinei nu poate fi ignorată.

Sunak s-a confruntat cu presiuni din partea deputaţilor conservatori pentru a înăspri poziţia Marii Britanii faţă de China.

Discursul, ţinut în cadrul banchetului Lordului Primar din Londra, vine după protestele din China din weekend împotriva restricţiilor stricte anti-Covid din această ţară.

Poliţia a efectuat mai multe arestări, iar un jurnalist BBC a fost reţinut în timp ce relata despre un protest în Shanghai, duminică. Acesta a fost lovit de poliţie în timpul arestării şi reţinut timp de câteva ore.

Sunak a declarat în faţa unei audienţe formate din lideri de afaceri şi experţi în politică externă că, în faţa protestelor, China "a ales să ia măsuri mai dure, inclusiv prin agresarea unui jurnalist BBC".

"Recunoaştem că China reprezintă o provocare sistemică pentru valorile şi interesele noastre, o provocare care devine tot mai acută pe măsură ce se îndreaptă spre un autoritarism şi mai mare", a spus el.

El a adăugat că "epoca de aur" a relaţiilor dintre Marea Britanie şi China s-a "încheiat", împreună cu "ideea naivă" că mai mult comerţ cu Occidentul ar duce la reforme politice chineze.

Expresia "epoca de aur" este asociată cu legăturile economice mai strânse sub conducerea fostului premier David Cameron - dar relaţiile dintre Londra şi Beijing s-au deteriorat de atunci.

Cu toate acestea, Sunak a subliniat că "nu putem ignora pur şi simplu importanţa Chinei în afacerile mondiale - pentru stabilitatea economică globală sau pentru probleme precum schimbările climatice".

El a adăugat că Regatul Unit va colabora cu aliaţii, inclusiv cu SUA, Canada, Australia şi Japonia, pentru a "gestiona această concurenţă tot mai acerbă, inclusiv prin diplomaţie şi angajament".

"Aceasta înseamnă să le ţinem piept concurenţilor noştri, nu cu o retorică grandioasă, ci cu un pragmatism robust", a adăugat el.

Sunak şi preşedintele chinez Xi Jinping urmau să se întâlnească pentru prima dată la summitul G20 din Indonezia, la începutul acestei luni, dar întâlnirea a fost anulată în urma exploziei unei rachete în Polonia.

Se pare că predecesarea lui Sunak, Liz Truss, intenţiona să recalifice China ca fiind o "ameninţare" pentru Regatul Unit în cadrul unei revizuiri a politicii externe.

În discursul său, Sunak a reluat ideea, definind China drept o "provocare sistemică". El a spus că vor exista mai multe detalii despre această revizuire în noul an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici