Ron DeSantis promite că va ,,bombarda" Mexicul cu drone dacă va ajunge preşedinte: ,,Voi apăra poporul american de cartelurile baronilor de droguri"

  • Ron DeSantis, guvernatorul Floridei şi candidat republican la alegerile prezidenţiale din 2024, promite că va bombarda cartelurile de droguri din Mexic cu drone.
  • În 2021, 106,699 de persoane din SUA au murit de la supradoză cu droguri provenite din traficul ilegal cu Mexic şi peste 11 milioane de imigranţi ilegali se află în SUA, din care numai 5 milioane provin din Mexic.
  • Ron DeSantis este al doilea cel mai popular candidat republican după Donald Trump, candidat şi fost preşedinte al SUA, care între 2017 şi 2021 a fortificat graniţa dintre SUA şi Mexic prin extinderea barierei de frontieră -,,Zidul lui Trump".
1834 afișări
Imaginea articolului Ron DeSantis promite că va ,,bombarda" Mexicul cu drone dacă va ajunge preşedinte: ,,Voi apăra poporul american de cartelurile baronilor de droguri"

Mediafax Foto

Pe 11 august 2023, guvernatorul Floridei  Ron DeSantis a reafirmat promisiunea că va utiliza forţa letală pentru a stopa fenomenul imigraţiei ilegale din Mexic dacă va fi ales preşedinte în 2024. 

„Ne vom rezerva dreptul în mod absolut dacă ţara ne este invadată şi poporul nostru este ameninţat”, a declarat DeSantis când un alegător a întrebat dacă ar fi dispus să folosească drone împotriva cartelurilor de droguri din Mexic, citează NBC News

DeSantis adaugă: „Am spus că voi folosi orice forţă de care avem nevoie pentru a ne apăra ţara".

Mai mulţi jurnalişti de la publicaţii liberale de centru-dreapta şi centru-stânga l-au criticat aspru pe guvernatorul Floridei pentru declaraţiile sale dure ce ar împinge SUA într-un război cu Mexic. 

Pe 16 august, pe Washington Post, jurnalistul Greg Sargent a publicat un articol cu titlul ,,De ce isteria MAGA despre bombardarea Mexicului este mai proastă decât credeai".

,,Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat că este pregătit să autorizeze atacurile cu drone împotriva cartelurilor de droguri din Mexic. Îmbrăcat în haine cu aspect militar la graniţă, el a promis recent că va bloca porturile mexicane . DeSantis nu este singurul: mulţi republicani din curentul MAGA cer acţiuni militare intensificate împotriva fluxului de fentanil – inclusiv în interiorul Mexicului, fără acordul ţării respective".

Jurnalistul reclamă că promisiunea guvernatorului Floridei  este nesăbuită, pentru că ar presupune ca SUA să trateze imigraţia exclusiv ca pe o problemă de securitate ce trebuie rezolvată cu forţa maximă, cu ca o provocare care necesită cooperare şi diplomaţie internaţională.

Greg Sargent mai spune că a vorbit cu un fost ambasador al Mexicului, Martha Barcena.

Aceasta i-a spus că ,,Mexicul va refuza probabil să continue să coopereze cu un preşedinte care ameninţă că foloseşte forţa împotriva sa fără acordul guvernului mexican. Este o absurditate totală”.

Şi pe publicaţia American Prospect, Ryan Cooper, editor şi autor, susţinea pe 14 august că Ron DeSantis propune un război neprovocat împotriva Mexicului. 

Autorul scrie că SUA are o îndelungată istorie în care poliţia împuşcă civili nevinovaţi şi neînarmaţi pe teritoriu american, iar dronele lovesc în mod eronat locuinţe, ucigând zeci de mii de civili sau distrugând petrecerile de nuntă în ţările arabe. 

,,A folosi operaţiuni în stilul „războiului împotriva terorii” împotriva imigranţilor mexicani implică o totală indiferenţă faţă de orice daune colaterale nediscriminatorii. Violenţa războiului drogurilor din Mexic şi criza continuă a supradozelor de opioide din SUA sunt ambele înrădăcinate fundamental în eşecurile politicii americane.

Am purtat război împotriva drogurilor ilegale timp de zeci de ani, ceea ce a făcut puţin pentru consumul de droguri aici, dar a oferit cartelurilor milioane de profituri uşoare.

Apoi guvernul a rămas mut încă un deceniu, în timp ce familia Sackler a creat milioane de dependenţi de opioide cu trafic de droguri la scară industrială.

Când am oprit în sfârşit avalanşa de opioide legale, o nouă generaţie de tineri a apelat la piaţa neagră pentru doza lor de fentanil, care este mult mai periculoasă decât heroina", susţine autorul. 

El propune că cea mai bună abordare atât pentru Mexic, cât şi pentru SUA ar fi să pună capăt războiului drogurilor şi să se concentreze în schimb pe tratarea dependenţei, reducerea riscurilor şi reglementarea industriei farmaceutice.

,,În schimb, republicanii dau vina pe victimă şi îşi propun să transforme problema într-un război în toată regula". 

Potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, numai în 2021, 106,699 de persoane din SUA au murit de la supradoză cu droguri.

CDC mai raportează că peste 1 milion de persoane din SUA au murit de la supradoză cu droguri din 1999 încoace. 

Mare parte din doze provin de pe piaţa neagră, traficate de cartelurile din Mexic prin imigranţi, acuză Donald Trump, fost preşedinte (2017-2021) care a fortificat graniţa dintre SUA şi Mexic construind un,,zid", care s-a dovedit a fi doar o extindere a barierei Mexic-Statele Unite ale Americii care a început în timpul preşedinţiei lui George HW Bush şi a continuat sub administraţiile Clinton, Bush şi Obama, suplimentând securitatea cu Garda naţională. 

Joe Biden a anunţat că a ordonat o pauză a construirii zidului, dar a continuat să menţină 3,000 de soldaţi din Garda Naţională, şi a aprobat fonduri pentru reparaţii în astuparea breşelor din bariera deja erodată. 

Potrivit Migration Policy, sunt peste 11 milioane de imigranţi ilegali stabiliţi în SUA, din care numai 5 milioane provin din Mexic. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici