Rusia a arestat cinci soldaţi ucraineni pentru crime de război

Anchetatorii ruşi au anunţat vineri că au arestat cinci soldaţi ucraineni, suspectaţi de crime de război în estul Ucrainei, după ce aceştia ar fi traversat frontiera cu Rusia la începutul săptămânii.

1693 afișări
Imaginea articolului Rusia a arestat cinci soldaţi ucraineni pentru crime de război

Rusia a arestat cinci soldaţi ucraineni pentru crime de război (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Soldaţii au traversat frontiera din Ucraina luni, alături de peste 400 de colegi de-ai lor din armată. Moscova a afirmat că aceştia s-au predat şi nu mai voiau să lupte, în timp ce Kievul a dat asigurări că au fost constrânşi să se retragă după ce au rămas fără muniţie.

Anchetatorii ruşi au interogat soldaţii în calitate de martori, pentru cazuri de presupuse crime de război, un termen care include, conform legislaţiei ruse, rele tratamente aplicate prizonierilor, expulzarea civililor, jafuri şi utilizarea armelor sau metodelor interzise de tratatele internaţionale.

Aceste acuzaţii pot conduce la condamnări de până la 20 de ani de închisoare.

Potrivit unui comunicat al Comitetului de anchetă rus, cei cinci soldaţi deţinuţi sunt membri ai Batalionului 72 al armatei ucrainene.

"Anchetatorii au dovezi că Batalionul 72 (...) a utilizat armament greu fără discriminare, rănind şi omorând cel puţin zece civili şi distrugând 20 de imobile rezidenţiale", precizează comunicatul, adăugând că soldaţii au confirmat aceste fapte în mărturiile lor.

Presupusele crime ar fi fost comise între 19 iulie şi 3 august, în regiunea Lugansk, unul dintre bastioanele insurgenţilor proruşi, pe care armata ucraineană încearcă să-l recucerească de câteva săptămâni.

ONU a denunţat la sfârşitul lui iulie, într-un raport, folosirea armamentului greu în zonele locuite din estul Ucrainei, menţionând peste 1.300 de morţi de la jumătatea lui aprilie şi peste 300.000 de refugiaţi.

Anchetatorii ruşi încearcă de asemenea să determine dacă soldaţii au folosit arme interzise precum bombele cu fosfor şi au cerut justiţiei să menţină soldaţii în detenţie pe durata anchetei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici