Rusia a finalizat acordul pentru stabilirea unei bazei navale în Sudan

  • Rusia a semnat un acord cu Sudanul care îi permite să înfiinţeze o bază navală în Marea Roşie.
  • Această bază va putea găzdui maximum 300 de militari şi personal civil, precum şi patru nave, inclusiv dispozitive cu energie nucleară.
  • Baza navală va fi prima din Rusia de pe continentul african.
844 afișări
Imaginea articolului Rusia a finalizat acordul pentru stabilirea unei bazei navale în Sudan

Rusia a finalizat acordul pentru stabilirea unei bazei navale în Sudan

Rusia a semnat un acord cu Sudanul care îi permite să înfiinţeze o bază navală în Marea Roşie pentru a-şi aproviziona flota, potrivit unui document oficial disponibil pe site-ul guvernului rus, notează Le Figaro.
 
Conform acestui document, a cărei versiune preliminară a fost publicată în noiembrie, Rusia va înfiinţa un „centru de asistenţă logistică” în Sudan, unde se pot face ”reparaţii şo operaţiuni de realimentare.” Această bază va putea găzdui maximum 300 de militari şi personal civil, precum şi patru nave, inclusiv dispozitive cu energie nucleară.
 
Rusia va avea dreptul de a transporta prin porturile şi aeroporturile Sudanului „arme, muniţii şi echipamente” necesare funcţionării acestei baze navale. Crearea acestei baze „îndeplineşte obiectivele menţinerii păcii şi stabilităţii în regiune, are un caracter defensiv şi nu este îndreptată împotriva altor state,” potrivit documentului. Acest acord va fi în vigoare timp de 25 de ani, după o reînnoire automată după 10 ani, dacă niciuna dintre părţi nu solicită încetarea acestuia.
 
În ultimii ani, Rusia s-a apropiat de Sudan în sfera militară, dar şi prin proiecte nucleare civile. Din mai 2019, cele două ţări au fost legate printr-un acord de cooperare militară de şapte ani. În ianuarie 2019, în plină criză politică în Sudan, Kremlinul a recunoscut că instructorii ruşi au fost alături de forţele guvernului sudanez.
 
În timpul uni vizite în Rusia la sfârşitul anului 2017, fostul preşedinte al Sudanului, Omar al-Bashir, i-a cerut lui Vladimir Putin să „protejeze” Sudanul de Statele Unite şi a cerut consolidarea cooperării militare cu Moscova pentru echiparea forţele armate.” 
 
Baza navală va fi prima din Rusia de pe continentul african. Moscova are deja o bază similară pentru flota sa înTartus, Siria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici