Rusia a pregătit o invazie a Belarusului după alegerile prezidenţiale. Departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării a publicat mai multe documente cu planurile ruseşti

  • Rusia a planificat o invazie a Belarusului după alegerile din 2020, potrivit documentelor obţinute de departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării.
  • Documentele dezvăluie pregătirea Armatei 1 Panzer a Rusiei pentru invazia şi ocuparea Belarusului, a susţinut marţi ministerul.
127393 afișări
Imaginea articolului Rusia a pregătit o invazie a Belarusului după alegerile prezidenţiale. Departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării a publicat mai multe documente cu planurile ruseşti

Rusia a pregătit o invazie a Belarusului după alegerile prezidenţiale. Departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării a publicat mai multe documente cu planurile ruseşti

"După falsificarea alegerilor prezidenţiale din Belarus, Federaţia Rusă a elaborat un plan de invadare şi de suprimare a protestelor populare", susţine agenţia ucraineană.

Ocuparea Belarusului a fost planificată sub pretextul de a împiedica Rusia să fie atrasă „în regiunea continentală europeană într-un război regional sau pe scară largă cu ţările membre NATO din Occident”.

Belarus a organizat alegeri prezidenţiale pe 9 august 2020. Comisia Electorală Centrală a raportat că preşedintele în exerciţiu, Alexander Lukaşenko, a câştigat alegerile cu puţin peste 80% din voturi. Rezultatul este considerat la nivel internaţional ca fiind unul fraudulos ce a venit în urma unor alegeri ce nu au fost nici libere, nici corecte.

Candidata opoziţiei, Sviatlana Tsikhanouskaya, a susţinut că a obţinut o victorie decisivă în primul tur cu cel puţin 60% din voturi, iar echipa sa a format Consiliul de coordonare pentru a facilita transferul de putere şi şi-a declarat intenţia de a organiza "proteste pe termen lung". Uniunea Europeană a impus sancţiuni oficialilor bieloruşi consideraţi responsabili de "violenţă, represiune şi fraudă electorală".

Între timp Rusia s-a folosit de teritoriul Belarusului pentru a lansa invazia din februarie 2022. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici