Rusia ar putea avea şi "alte obiective", după Osetia de Sud şi Abhazia

Rusia ar putea avea şi "alte obiective", după recunoaşterea regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, între care Crimeea, Ucraina sau Republica Moldova, a declarat miercuri ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, subliniind că Moscova a încălcat legea internaţională.

21 afișări
Imaginea articolului Rusia ar putea avea şi "alte obiective", după Osetia de Sud şi Abhazia

Ministrul de Externe al Franţei, Bernard Kouchner (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este foarte periculos", a declarat Kouchner la postul de radio Europe 1.

"Există şi alte obiective pe care le putem presupune ca fiind obiective ale Rusiei, în special Crimeea, Ucraina, Republica Moldova", a precizat el.

Crimeea (în sudul Ucrainei) era considerată teritoriu rus până când liderul sovietic Nikita Hruşciov l-a cedat în 1954 Kievului, într-un gest de bunăvoinţă.

Potrivit ministrului francez, "conflictele din Caucaz sunt conflicte extrem de dure".

El a adăugat că "în Osetia sunt 70.000 de persoane, separate în două clanuri, unul prorus şi altul progeorgian: asta înseamnă 30.000 de persoane de fiecare parte".

"Trebuie să fie o altă confruntare? Sper că nu", a continuat Kouchner, apreciind că "soluţia politică trebuie preferată".

Rusia se află în afara legii internaţionale, a declarat miercuri ministrul de Externe al Franţei, Bernard Kouchner, adăugând că Uniunea Europeană "nu poate accepta aceste încălcări ale dreptului internaţional" şi "ale acordurilor de securitate".

"Nu putem accepta aceste încălcări ale dreptului internaţional, ale acordurilor de securitate şi cooperare în Europa, ale rezoluţiilor Naţiunilor Unite şi invadarea, pentru prima oară după mult timp, a unui teritoriu de către o armată a unei ţări vecine", a spus el la postul de radio Europe 1.

"Cei 27 de preşedinţi (ai statelor europene) vor reacţiona" la summitul european de luni, a subliniat el.

Rusia se află în "afara legii inetrnaţionale şi nu este doar părerea Uniunii Europene", a adăugat ministrul.

Occidentul a condamnat decizia de marţi a Moscovei de a recunoaşte indepenedenţa celor două republici separatiste din Georgia, Abhazia şi Osetia de Sud, după conflictul din Caucaz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici