Rusia ar putea să îl reţină pe Snowden pentru a-i verifica documentele

Autorităţile ruse l-ar putea reţine pe Snowden dacă trece frontiera rusă, cu scopul de a verifica documentele cu care călătoreşte fostul consultant NSA căutat de Statele Unite pentru spionaj, a declarat luni o "sursă informată din capitala rusă" pentru agenţia Interfax.

498 afișări
Imaginea articolului Rusia ar putea să îl reţină pe Snowden pentru a-i verifica documentele

Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Între posibilităţi există şi o reţinere a americanului în vederea verificării legalităţii paşaportului său", a declarat această sursă, precizând că acest lucru va avea loc doar dacă fostul spion se va prezenta la frontiera rusă, sugerând astfel, aşa cum a făcut şi ministrul de Externe Serghei Lavrov, marţi, că acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

Lavrov a declarat marţi că americanul, care a dezvăluit informaţii despre supravegherea electronică americană, "nu a trecut frontiera de stat".

Această formulă ambiguă poate însemna că Snowden a sosit duminică pe aeroportul din Moscova, fără să părăsească zona de tranzit, că se află în continuare acolo sau că nu a sosit niciodată în Rusia.

Interfax a citat deja, cu o zi înainte, o "sursă informată de la Moscova" care afirma că Rusia nu are motive să îl aresteze şi extrădeze pe Snowden, apreciind că acest "pasager de tranzit" nu a "comis vreo infracţiune" în Rusia.

Interfax nu precizează motivul pentru care autorităţile ruse ar putea să verifice paşaportul lui Snowden, care a fost anulat de către Washington.

Potrivit WikiLeaks, el ar fi călătorit cu "documente de refugiat" eliberate de Ecuador, ţară în care a cerut azil politic.

Contribuind la o sporire a confuziei, alţi oficiali ruşi de rang înalt au sugerat că acesta ar putea să nu se afle la Moscova.

"De unde vine această versiune potrivit căreia Snowden este în Rusia? Nimeni nu l-a văzut în cursa de la Hong Kong şi nici pe aeroport", a scris, într-un mesaj postat pe Twitter, Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici