Rusia şi Ucraina au ajuns la un nou acord privind livrarea gazelor naturale spre Europa, în ciuda situaţiei tensionate din Crimeea

Rusia şi Ucraina au ajuns vineri la un nou acord pe cinci ani privind transportul gazelor naturale spre Europa, în contextul în care înţelegerea actuală cu Ucraina urmează să expire la data de 31 decembrie, a informat vicepremierul rus Dmitri Kozak, relatează Reuters, citând agenţia RIA.

2201 afișări
Imaginea articolului Rusia şi Ucraina au ajuns la un nou acord privind livrarea gazelor naturale spre Europa, în ciuda situaţiei tensionate din Crimeea

Rusia şi Ucraina au ajuns la un nou acord privind livrarea gazelor naturale spre Europa, în ciuda situaţiei tensionate din Crimeea

Înţelegerea vine după ce Rusia şi Ucraina au ajuns joi la un nou acord de principiu privind livrarea gazelor naturale, care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020, a informat vicepreşedintele Executivului UE, Maros Sefcovic.

Acordul, mediat de Comisia Europeană, ar urma să fie semnat înainte de data de 31 decembrie, când înţelegerea actuală între Rusia şi Ucraina urmează să expire, a adăugat Kozak.

Ţările din Europa Centrală sunt aprovizionate în prezent cu gaze naturale care sunt livrate pe o rută care trece prin Ucraina.

Un nou acord a fost dificil de încheiat pe fondul relaţiilor tensionate de la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.

Europa nu se confrunta cu un deficit de gaze în această iarnă chiar dacă un nou acord pentru livrarea de gaze ruseşti prin Ucraina nu ar fi fost finalizat la timp, relevă un studiu al institutului EWI din Germania.

Studiul arată că preţurile la gaze pentru Germania ar putea creşte moderat, dar că nu ar exista probleme de furnizare a acestora. Preţul plătit de Europa pentru gazele ruseşti a atins cel mai scăzut nivel din 15 ani. În T3, preţul mediu pe 1.000 de metri cubi se ridica la 169,8 de dolari, în timp ce cu un an în urmă, în aceeaşi perioadă, acesta depăşea 250 de dolari. Scăderea se ridică astfel la 32%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici