Rusia spune că Ucraina şi Occidentul că plănuiesc o "provocare" la centrala nucleară Zaporojie. Kievul respinge acuzaţiile

Rusia a declarat joi că există riscul unui dezastru provocat de om la centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi a acuzat Kievul şi Occidentul că plănuiesc o "provocare" acolo, vineri, în timpul unei vizite în Ucraina a secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

305 afișări
Imaginea articolului Rusia spune că Ucraina şi Occidentul că plănuiesc o "provocare" la centrala nucleară Zaporojie. Kievul respinge acuzaţiile

Un oficial ucrainean a respins ceea ce a descris ca fiind o afirmaţie cinică a Moscovei şi a declarat că forţele ruseşti ar trebui să părăsească centrala pe care au capturat-o la scurt timp după ce au invadat Ucraina în urmă cu aproape şase luni, să o demitizeze şi să îndepărteze orice muniţie stocată acolo, potrivit Reuters.

Complexul reactorului nuclear Zaporojie, cel mai mare din Europa, a fost supus unor bombardamente repetate, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc.

Rusia spune că forţele ucrainene trag din imprudenţă asupra centralei, dar Ucraina afirmă că Rusia foloseşte în mod deliberat complexul reactorului ca bază pentru a lansa atacuri împotriva populaţiei sale.

Ministerul rus de Externe a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că propunerea lui Guterres de demilitarizare a zonei din jurul centralei este "inacceptabilă".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat reporterilor că Moscova ia măsuri pentru a asigura siguranţa în complex şi a negat că a desfăşurat arme grele în interiorul şi în jurul centralei.

Cu toate acestea, ministerul a declarat că s-ar putea încerca o închidere a uzinei dacă bombardamentele continuă.

Compania de stat ucraineană pentru energie nucleară Energoatom a declarat că închiderea centralei ar creşte riscul unui "dezastru de radiaţii la cea mai mare centrală nucleară din Europa". Deconectarea generatoarelor complexului de la sistemul energetic ucrainean ar împiedica utilizarea acestora pentru a menţine combustibilul nuclear la rece, în cazul unei pene de curent la centrală, a declarat aceasta pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Rusia spune că Ucraina pregăteşte o provocare

Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina şi ceea ce a numit "manipulatorii săi americani" că au încercat să însceneze un "accident minor" la centrala din sudul Ucrainei pentru a da vina pe Rusia.

Acesta a declarat că "provocarea" a fost programată pentru a coincide cu o vizită în Ucraina a şefului ONU, Guterres, care a sosit la Lvov sau miercuri şi urma să viziteze vineri portul Odesa de la Marea Neagră, şi că ar putea implica o scurgere de radiaţii.

Mykhailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a respins comentariile ministerului rus al Apărării.

"Există o soluţie. Trebuie doar să scoateţi muniţiile din hale, să deminaţi clădirile, să eliberaţi personalul uzinei din celule, să încetaţi să mai bombardaţi oraşul Nikopol din sudul ţării de pe teritoriul uzinei şi să părăsiţi staţia", a scris el pe Twitter.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici