Rusia vrea să decriminalizeze anumite cazuri de corupţie, la propunerea lui Vladimir Putin

Ministerul Justiţiei de la Moscova intenţionează să absolve de răspundere oficialii ruşi implicaţi în cazuri de corupţie care sunt considerate de neevitat, în conformitate cu un program anticorupţie propus în iunie 2018 de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, potrivit presei locale.

1134 afișări
Imaginea articolului Rusia vrea să decriminalizeze anumite cazuri de corupţie, la propunerea lui Vladimir Putin

Rusia vrea să decriminalizeze corupţia inevitabilă, la propunerea lui Vladimir Putin

Putin a propus această măsură într-un program anticorupţie prezentat în iunie 2018, în care propunea ca oficialii acuzaţi de corupţie să poată scăpa de răspundere în "circumstanţe excepţionale".

Amendamentele propuse de Ministerul Justiţiei indică posibilitatea absolvirii de vină a oficialilor în cazuri în care corupţia nu poate fi evitată.

"În anumite circumstanţe, respectarea restricţiilor şi interdicţiilor (...) privind prevenţia sau soluţionarea conflictelor de interese (...) este imposibilă din cauza unor motive obiective", se arată într-un proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Documentele nu includ şi exemple de "circumstanţe excepţionale" care ar permite oficialilor să scape nepedepsiţi.

Publicaţia Vedomosti a relatat luni că ministerul va oferi exemple specifice de excepţii la legile anticorupţie după consultarea publică pe tema acestei propuneri.

Serviciul de presă al Ministerului Justiţiei de la Moscova a comunicat marţi că respectarea prevederilor legislaţiei anticorupţie ar putea să fie "imposibilă din cauza unor motive obiective" în oraşele închise, în Nordul Extrem şi în alte zone izolate şi slab populate, potrivit agenţiei de ştiri Tass şi cotidianului The Moscow Times.

Ministerul Justiţiei a menţionat "circumstanţe excepţionale" precum "boli grave de lungă durată".

Potrivit celui mai recent raport anual Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC), realizat de Transparency International, Rusia se situează pe locul 138 din 180 la nivel global în ceea ce priveşte percepţia privind corupţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici