Ruşii s-au răzgândit. Roscosmos a transmis NASA că vor rămâne pe Staţia Spaţială cel puţin până în 2028

Oficialii spaţiali ruşi le-au spus omologilor lor americani că Moscova se aşteaptă să rămână parte a Staţiei Spaţiale Internaţionale cel puţin până la construirea propriului lor avanpost pe orbită, în 2028, a declarat miercuri un înalt oficial NASA pentru Reuters.

1675 afișări
Imaginea articolului Ruşii s-au răzgândit. Roscosmos a transmis NASA că vor rămâne pe Staţia Spaţială cel puţin până în 2028

Iuri Borisov, directorul general nou numit al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, a surprins NASA marţi, anunţând că Moscova intenţionează să pună capăt parteneriatului de lungă durată cu staţia spaţială "după 2024".

Kathy Lueders, şefa operaţiunilor spaţiale de la NASA, a declarat într-un interviu că oficialii ruşi au anunţat ulterior agenţia spaţială americană că Roscosmos va rămâne în parteneriat, în timp ce Rusia lucrează pentru a-şi pune în funcţiune avanpostul orbital planificat, numit ROSS.

"Nu primim niciun indiciu la niciun nivel de lucru că s-ar fi schimbat ceva", a declarat Lueders pentru Reuters, adăugând că relaţiile NASA cu Roscosmos rămân "afaceri ca de obicei".

Staţia spaţială, un laborator ştiinţific de mărimea unui teren de fotbal şi care orbitează la aproximativ 400 km deasupra Pământului, este ocupată fără întrerupere de mai bine de două decenii în cadrul unui parteneriat condus de SUA şi Rusia, care include şi Canada, Japonia şi 11 ţări europene.

Acesta oferă una dintre ultimele rămăşiţe ale cooperării dintre Statele Unite şi Rusia, deşi soarta sa a fost pusă sub semnul întrebării de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Un acord formal pentru a prelungi participarea Rusiei dincolo de 2024 nu a fost încă încheiat. NASA, Rusia şi ceilalţi parteneri ai staţiei plănuiesc să discute perspectiva prelungirii prezenţei fiecăruia dintre ei pe laborator până în 2030 în timpul unei reuniuni periodice de vineri a consiliului care supervizează gestionarea staţiei, a declarat Lueders.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici