S-a ajuns la un acord pentru stabilizarea relaţiilor dintre SUA şi China. Biden: "Blinken a făcut o treabă a naibii de bună"

  • Xi şi Blinken sunt de acord să stabilizeze relaţiile SUA-China după purtarea discuţiilor la Beijing.
  • Este prima astfel de întâlnire din 2018 are ca scop gestionarea disputelor.
  • Xi spune că superputerile pot depăşi dificultăţile, iar Blinken salută conversaţiile „constructive”.
  • Biden spune că relaţiile SUA-China sunt pe „drumul cel corect”.
  • Acordul pentru stabilizarea relaţiilor SUA-China ar putea deschide calea pentru organizarea unui summit la care să vină Xi şi cu Biden.
1574 afișări
Imaginea articolului S-a ajuns la un acord pentru stabilizarea relaţiilor dintre SUA şi China. Biden: "Blinken a făcut o treabă a naibii de bună"

Sursa Foto - Leah Mills, Reuters

China şi Statele Unite au convenit luni să-şi stabilizeze rivalitatea intensă, astfel încât aceasta să nu intre în război, în timpul unei vizite la Beijing a secretarului de stat american Antony Blinken.

 

Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat „progresul” după ce a dat mâna cu Blinken la Marea Sală a Poporului, un loc grandios rezervat de obicei pentru salutarea şefilor de stat.

Înaltul diplomat american şi Xi au subliniat atât importanţa unei relaţii mai stabile, deoarece orice conflict între cele două mari economii ale lumii ar crea perturbări globale, potrivit Reuters

Dar China a refuzat să accepte cererea Washingtonului de a relua canalele de comunicare militară, invocând sancţiunile SUA drept obstacol, poziţiile lor cu privire la orice, de la Taiwan la comerţul global, inclusiv acţiunile SUA faţă de industria cipurilor din China, drepturile omului şi războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni mai târziu că relaţiile dintre cele două ţări sunt pe calea cea bună şi a indicat că s-au înregistrat progrese în timpul călătoriei sale. 

„Suntem pe drumul cel bun”, a spus Biden despre relaţiile SUA-China şi contribuţia lui Blinken. „A făcut o treabă a naibii de bună”.

Părţile au convenit să continue angajamentul diplomatic cu mai multe vizite în următoarele săptămâni şi luni. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici