Şansele de succes ale Geneva II nu sunt "prea mari" în absenţa Iranului, afirmă Araghchi

Şansele de a pune capăt conflictului sirian la Conferinţa de pace cunoscută sub numele de Geneva II nu sunt "prea mari" fără participarea Teheranului, principalul aliat regional al Damascului, a apreciat marţi un diplomat iranian de rang înalt.

82 afișări
Imaginea articolului Şansele de succes ale Geneva II nu sunt "prea mari" în absenţa Iranului, afirmă Araghchi

Abbas Araghchi, adjunctul ministrului iranian de Externe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Toată lumea ştie că, fără Iran, şansele (de a se ajunge la) o soluţie adevărată în Siria nu sunt prea mari", a comentat Abbas Araghchi, adjunctul ministrului iranian de Externe, întrebat de televiziunea de stat despre retragerea de către ONU a invitaţiei adresate Teheranului de a participa la această conferinţă prevăzută pentru miercuri.

"Este clar că o soluţie globală la problema siriană nu va putea să fie găsită dacă în proces nu sunt implicate toate părţile influente", a adăugat el.

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, care doresc plecarea lui Bashar al-Assad de la putere, au transformat susţinerea de către Iran a unei tranziţii democratice în Siria într-o condiţie obligatorioe a prezenţei iranienilor în Elveţia, iar opoziţia siriană a ameninţat că va boicota conferinţa dacă Teheranul va fi prezent.

Teheranul este acuzat că furnizează o susţinere militară şi financiară regimului sirian în conflictul armat care s-a soldat, începând din martie 2011, cu peste 130.000 de morţi.

"Eram pregătiţi să participăm la Conferinţa Geneva II şi să jucăm un rol, dar nu acceptăm o condiţie prealiabilă, care ar trasa o soluţie cu parametri definiţi", a declarat diplomatul.

Iranul a refuzat întotdeauna să susţină comunicatul final al primei conferinţe de la Geneva, în iunie 2012, care îndeamnă la formarea unui Guvern de tranziţie cu "puteri executive depline", ceea ce sugerează că Bashar al-Assad ar putea să-şi piardă o bună parte sau eventual toate prerogativele. Însă preşedintele sirian a declarat într-un interviu exclusiv, acordat duminică AFP, că există "şanse puternice" să candideze la propria succesiune în acest an.

"Nu participăm la negocieri şi aşteptăm să vedem cum pot ei (participanţii) să ajungă în mod unilateral la un acord", a adăgat Abbas Araghchi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici