Satira, noua armă a irakienilor în faţa teroriştilor din gruparea Stat Islamic

Liderul grupării teroriste Stat Islamic şi, totodată, "calif" autoproclamat, nu apare niciodată în public, însă irakienii vor avea în curând ocazia să-l vadă la televizor, într-un serial satiric la adresa insurgenţilor islamişti.

274 afișări
Imaginea articolului Satira, noua armă a irakienilor în faţa teroriştilor din gruparea Stat Islamic

Satira, noua armă a irakienilor în faţa teroriştilor din gruparea Stat Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorii serialului, din care primul episod a fost difuzat sâmbătă seara la postul public de televiziune al-Iraqiya, spun că banalizarea şi ridiculizarea liderului grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Bagdadi, şi a insurgenţilor islamişti, va schimba imaginea de luptători sângeroşi cu puteri supranaturale.

Difuzarea serialului intervine în contextul în care sentimentul de teamă pe care îl inspiră gruparea Stat Islamic prin difuzarea, pe Internet, a numeroaselor decapitări, a făcut ca organizaţia teroristă să câştige teren, de cele mai multe ori chiar fără să lupte cu forţele de ordine îngrozite.

Între două filmări, Thaer Jiyad, reprezentat al echipei care produce serialul, a explicat că obiectivul serialului este să "alunge teama care a pus stăpânire pe oameni". "Singura soluţie cu aceste grupări fundamentaliste este să fie privite direct, iar aceasta începe în primul rând cu liderii lor", a adăugat el.

Obiectivul de a încuraja populaţia să-şi înfrângă temerile nu i-a moblizat însă pe toţi participanţii la proiect, iar unii chiar au renunţat, de teamă că riscă să se expună la eventuale acţiuni de răzbunare pentru ironizarea islamiştilor. "Am întâmpinat probleme, în special când unii actori s-au temut în special pentru securitatea lor să filmeze", a recunoscut regizorul serialului, Ali al-Qassem.

Cei care s-au implicat în proiect au însă acum sentimentul că participă la eforturile de război vizând combaterea insurgenţilor din cadrul grupării Stat Islamic. "Trebuie să apărăm cu toţii ţara", afirmă Ali al-Qassem. "Noi nu folosim armele, însă, prin ceea ce facem, putem contribui la înfrângerea SI", a adăugat regizorul.

Primele imagini din serial, difuzate de mai multe ori pe zi timp de mai multe săptămâni de postul de televiziune al-Iraqiya insistă asupra teoriei, larg răspândită în Irak, că gruparea Stat Islamic a fost înfiinţată de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), Israel şi statele din Golf.

Imaginile, disponibile pe Internet, arată un personaj purtând haine de culoare roşie, cu o furcă în mână, în timp ce conduce în deşert trupe ale insurgenţilor. Ajuns într-o tabără, este condus de un bărbat cu înfăţişare de cowboy, inevitabil american, într-un cort, pentru o căsătorie aranjată cu o regină, evreică, după cum arată steaua lui David pe care o poartă în jurul gâtului. Regina este însoţită de o femeie care poartă ochelari de soare şi o ţinută modernă, aluzie explicită la mama emirului din Qatar, o figură importantă în emirat.

După ce Statele Unite au lansat raidurile aeriene asupra insurgenţilor din Irak, luna trecută, în fruntea unei coaliţii internaţionale din care fac parte mai multe ţări din Golf, printre care şi Qatarul, scenele din serial au fost schimbate, iar imaginile în care apar cowboy-ul american şi femeia ce pare să semene cu Mozah din emiratul Qatar, au dispărut din noua versiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici