Scandal la Atena, după ce Jean-Claude Juncker a spus că vrea "feţe cunoscute" la conducerea Greciei

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că preferă să vadă "feţe cunoscute" la conducerea Greciei, stârnind critici vehemente din partea opoziţiei elene, în contextul crizei politice de la Atena.

213 afișări
Imaginea articolului Scandal la Atena, după ce Jean-Claude Juncker a spus că vrea "feţe cunoscute" la conducerea Greciei

Scandal la Atena, după ce Jean-Claude Juncker a spus că vrea "feţe cunoscute" la conducerea Greciei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Invitat joi seară la o emisiune a postului austriac ORF III, Juncker a declarat că nu vrea să vadă forţe politice extremiste ajunse la putere în Grecia. Întrebat despre partidul Syriza (stânga radicală), Jean-Claude Juncker a spus că nu vrea să se refere la vreo formaţiune în mod special.

"Dar aş prefera ca Grecia să fie guvernată de oameni care să aibă inimă pentru cei săraci, care sunt numeroşi, dar care să înţeleagă şi procesul politic european. Aş prefera să văd feţe cunoscute în ianuarie", a afirmat preşedintele Comisiei Europene.

Însă declaraţiile au atras replici vehemente în Grecia.

"Cercurile conservatoare din Europa să nu îşi facă iluzii: cetăţenii greci nu se tem şi nu vor fi luaţi ostatici", a reacţionat Alexis Tsipras, liderul Syriza, cu ocazia unei reuniuni a formaţiunii de extremă-stânga desfăşurată în Creta.

"Este vorba de o provocare la adresa Greciei", a declarat sâmbătă Panos Skourletis, purtătorul de cuvânt al Syriza, principalul partid de opoziţie. "Este o ingerinţă grosolană în dezbaterea politică din Grecia", în contextul profilării posibilităţii alegerilor anticipate la începutul anului 2015, a adăugat Skourletis.

"Juncker voteză cu Samaras", titrează sâmbătă cotidianul Avghi, apropiat de formaţiunea Syriza.

George Katrougalos, eurodeputat Syriza, a cerut demisia lui Jean-Claude Juncker.

Premierul conservator grec Antonis Samaras a avansat votul în Parlament pentru desemnarea preşedintelui Greciei. În cazul unui eşec în alegerea preşedintelui, există riscul convocării legislativelor anticipate, care ar putea propulsa la putere partidul radical Syriza.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici