Scholz spune că politica Germaniei faţă de China trebuie să se schimbe / Berlinul nu vrea să ia parte la un Război Rece între Beijing şi Washington

  • Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi-a apărat călătoria de joi în China, dar a subliniat că întreprinderile germane vor trebui să ia măsuri pentru a reduce "dependenţele riscante" în lanţurile de aprovizionare industrială, în special în ceea ce priveşte "tehnologiile de vârf", într-un editorial pentru publicaţia POLITICO şi ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.
  • Scholz a remarcat că preşedintele Xi Jinping urmăreşte în mod deliberat o strategie politică de a face companiile internaţionale să depindă de China.
2292 afișări
Imaginea articolului Scholz spune că politica Germaniei faţă de China trebuie să se schimbe / Berlinul nu vrea să ia parte la un Război Rece între Beijing şi Washington

"Rezultatul Congresului Partidului Comunist care tocmai s-a încheiat este lipsit de ambiguitate: Recunoaşterea marxism-leninismului ocupă un spaţiu mult mai larg decât în concluziile congreselor anterioare... Pe măsură ce China se schimbă, trebuie să se schimbe şi modul în care tratăm cu China", a scris Scholz.

Germania s-a confruntat în ultimii ani cu critici dureroase pentru că a presat Europa să devină dependentă de gazul rusesc, ceea ce este dezastruos din punct de vedere strategic, iar Berlinul trebuie acum să riposteze la sugestiile că face exact aceleaşi greşeli depinzând de China ca bază de producţie şi partener comercial,

Germania nu vrea un Război Rece împotriva Chinei

În timp ce Scholz a semnalat o notă de prudenţă cu privire la China, el a fost departe de a sugera că Germania este aproape de o schimbare majoră în relaţiile sale în mare parte confortabile cu China. Într-adevăr, el a reluat în mod clar ecoul predecesoarei sale Angela Merkel, insistând asupra faptului că Statele Unite (nenumite, dar evident identificate) nu ar trebui să antreneze Germania într-un nou Război Rece împotriva Beijingului.

"Germania, dintre toate ţările, care a avut o experienţă atât de dureroasă de divizare în timpul Războiului Rece, nu are niciun interes să vadă cum apar noi blocuri în lume", a scris el. "Ceea ce înseamnă acest lucru în ceea ce priveşte China este că, bineînţeles, această ţară cu cei 1,4 miliarde de locuitori ai săi şi cu puterea sa economică va juca un rol cheie pe scena mondială în viitor - aşa cum a făcut-o pentru perioade lungi de timp de-a lungul istoriei".

Într-o critică voalată la adresa politicilor Washingtonului, Scholz a declarat că ascensiunea Beijingului nu justifică "apelurile unora de a izola China".

În mod crucial, el a insistat că obiectivul nu este de a "decupla" - sau de a rupe lanţurile de producţie - de China. Cu toate acestea, el a adăugat că ia "în serios" o afirmaţie a preşedintelui Xi potrivit căreia obiectivul Beijingului este de a "restrânge dependenţa lanţurilor de producţie internaţionale de China".

Scholz, primul lider occidental care îl vizitează pe Xi Jinping de la reînnoirea mandatului

Scholz plănuieşte să zboare la Beijing la sfârşitul zilei de joi pentru o călătorie de o zi în capitala chineză vineri, unde va fi primul lider occidental care se va întâlni cu Xi de la reînnoirea mandatului său şi primul lider din grupul G7 care vizitează China de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, potrivit POLITICO.

Cancelarul a încercat, de asemenea, să contracareze criticile potrivit cărora călătoria sa subminează o abordare europeană comună faţă de China. Potrivit unor oficiali francezi, preşedintele Emmanuel Macron a propus ca el şi Scholz să îl viziteze împreună pe Xi pentru a demonstra unitate şi a arăta că Beijingul nu poate diviza ţările europene jucând interesele lor economice unele împotriva altora - o iniţiativă pe care liderul german a respins-o.

"Politica germană privind China poate avea succes doar atunci când este încorporată în politica europeană privind China", a scris Scholz. "Prin urmare, în perioada premergătoare vizitei mele, am păstrat o strânsă legătură cu partenerii noştri europeni, inclusiv cu preşedintele Macron, dar şi cu prietenii noştri transatlantici."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici