Secţie de jandarmerie din Franţa, atacată cu topoare după moartea unui tânăr într-un incident armat

Aproximativ 50 de persoane au atacat cu topoare şi bare de fier o secţie de jandarmerie din centrul Franţei, protestând faţă de moartea unui tânăr, ucis de un jandarm în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunţat primarul comunei Saint-Aignan.

75 afișări
Imaginea articolului Secţie de jandarmerie din Franţa, atacată cu topoare după moartea unui tânăr într-un incident armat

Secţie de jandarmerie din Franţa, atacată cu topoare după moartea unui tânăr într-un incident armat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trei sute de militari au fost mobilizaţi pentru a securiza zona, duminică seară, şi "se vor opune reluării oricăror violenţe", a precizat prefectura locală.

Tânărul a fost ucis în noaptea de vineri spre sâmbătă la Thesee, după ce a forţat un baraj al poliţiei, iar unul dintre jandarmii care îl urmăreau a deschis focul. Primarul Jean-Michel Billon a afirmat că moartea tânărului a provocat nemulţumirea membrilor comunităţii de nomazi din care făcea parte acesta.

"Au loc cu regularitate reglări de conturi între nomazi şi jandarmerie. Unii purtau cagule, erau înarmaţi cu topoare şi bare de fier", a spus el. "Semafoarele au fost distruse, mai mulţi copaci au fost tăiaţi şi li s-a dat foc şi trei maşini au fost incendiate", a adăugat primarul comunei cu o populaţie de 3.400 de locuitori, precizând că nu au existat răniţi.

Conform AFP, mai mulţi copaci au fost doborâţi, o maşină a fost răsturnată, iar o alta a fost incendiată, în timp ce o brutărie a fost vandalizată.

Potrivit unei surse apropiate de anchetatori, jandarmii au recurs la armele din dotare vineri seară, după ce un vehicul a forţat un baraj de securitate. Trupul neînsufleţit al victimei, prezentate drept Luigi, în vârstă de 22 de ani, tatăl unei fetiţe de doi ani, a fost descoperit la Saint-Romain sur Cher, la aproximativ zece kilometri de locul unde au fost trase focurile de armă şi unde trăieşte o importantă comunitate de nomazi.

Conform Parchetului din Blois, maşina în care se afla tânărul a refuzat să oprească la un prim control al jandarmeriei, lovind un poliţist care a fost purtat pe capota vehiculului pe o distanţă de aproape 500 de metri şi căzând de pe capotă la un viraj. Jandarul a suferit răni uşoare în urma incidentului.

La cel de-al doilea baraj, maşina, având de această dată doi pasageri la bord, a dat impresia că va opri, însă a accelerat şi s-a îndreptat către alţi doi jandarmi. Unul dintre cei doi a tras atunci două gloanţe în direcţia vehiculului, care şi-a continuat cursa, potrivit prefecturii.

Potrivit primelor date ale anchetei, "Luigi" s-ar fi temut de un control deoarece nu avea permis de conducere şi se temea că va fi arestat pentru un furt comis într-o localitate din apropiere. Cel de-al doilea ocupant al maşinii a fugit şi este dat în urmărire.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici