Şeful CIA îl critică pe Eric Snowden în contextul atentatelor din Paris

Şeful CIA, John Brennan, l-a acuzat pe Eric Snowden, în contextul atentatelor teroriste din Paris, pentru dezvăluirile făcute despre monitorizarea populaţiei de către serviciile secrete, într-o încercare de a relansa în SUA dezbaterea despre supravegherea cetăţenilor, relatează site-ul agenţiei AFP.

1315 afișări
Imaginea articolului Şeful CIA îl critică pe Eric Snowden în contextul atentatelor din Paris

Şeful CIA îl critică pe Eric Snowden în contextul atentatelor din Paris (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Dezvăluirile neautorizate" ale personalului din agenţii de informaţii precum Edward Snowden "afectează securitatea ţărilor", a acuzat John Brennan, miercuri, în cadrul unei conferinţe a departamentului de stat, referindu-se la atentatele teroriste din Paris de vineri seară soldate cu moartea a 129 de persoane.

"Mi se pare incredibil că (aceşti oameni) fac pe eroii", când, de fapt, "dezonorează jurământul de a-şi proteja ţara", a subliniat şeful CIA.

Brennan a denunţat deja luni "eşecurile" în supravegherea extremiştilor, care au legătură cu dezvăluirile de informaţii făcute de Snowden, în privinţa monitorizării populaţiei la nivel global de către serviciile secrete de informaţii.

Aceste dezvăluiri au dus la adoptarea de către Congresul american a unei legi care interzice stocarea metadatelor din apelurile telefonice de către NSA.

Această stocare a datelor este asigurată de companiile telefonice, iar protecţia juridică a datelor a fost consolidată.

Într-un editorial publicat marţi, The New York Times a semnalat dorinţa CIA de a profita de pe urma atacurilor teroriste din Paris pentru a relansa dezbaterea asupra controlului populaţiei. Colectarea generalizată a metadatelor "nu a fost utilă" şi serviciile de informaţii "nu au reuşit vreodată să demonstreze că acest program a permis împiedicarea unui atac terorist", precizează publicaţia.

"Problemele" în cazul atacului din Paris "nu reprezintă o consecinţă a "unei lipse de metadate, ci un eşec al faptului că autorităţile nu au reacţionat în baza informaţiilor pe care deja le aveau", mai avertizează The New York Times. Poliţia şi serviciile de informaţii trebuie să aibă modalităţi de depistare şi de stopare a atacurilor, dar "asta nu înseamnă că trebuie să accepte tacit strategii ineficiente şi, foarte probabil, neconstituţionale", potrivit publicaţiei.

CIA şi FBI au avertizat în nenumărate rânduri asupra tehnologiilor de criptare a mesajelor pe internet oferite de companii precum Apple şi Google, care pot fi utilizate de extremişti pentru a comunica şi a-şi plănui atacurile.

Edward Snowden, în vârstă de 32 de ani, este cetăţean american, fost angajat al Agenţiei Centrale pentru Informaţii (CIA) şi fost colaborator al Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA). În anul 2013, Snowden a transmis publicaţiilor The Guardian şi The Washington Post o serie de documente clasificate care conţineau informaţii despre programe NSA de monitorizare a cetăţenilor americani. Activistul american se află în prezent în Rusia, unde a primit azil politic temporar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici