Serbia: Proteste faţă de arestarea lui Ratko Mladici. Doi oameni au fost răniţi

Cel puţin două persoane au fost rănite, joi seara, în urma confruntărilor cu poliţia în timpul unei manifestaţii a ultranaţionaliştilor la Novi Sad (nord), care protestau faţă de arestarea liderului militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, a anunţat agenţia Beta.

647 afișări
Imaginea articolului Serbia: Proteste faţă de arestarea lui Ratko Mladici. Doi oameni au fost răniţi

Serbia: Proteste faţă de arestarea lui Ratko Mladici. Doi oameni au fost răniţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Incidentul a avut loc în timp ce 500 de manifestanţi încercau să intre în clădirea Partidului Democratic (DS) al preşedintelui Boris Tadici.

În urma incidentului, manifestanţii au fost dispersaţi, după care s-au reunit iar, dar numai aproximativ 100, în centrul Novi Sad, unde încă se aflau la ora locală 22.30 (23.30 or României).

Ratko Mladici este perceput de numeroşi naţionalişti sârbi ca un erou al războiului în Bosnia (1992-1995).

Aproximativ 100 de tineri s-au reunit pentru scurt timp, joi seara, în centrul Belgradului, pentru a protesta faţă de arestarea fostului lider militar al sârbilor bosniaci, după care s-au dispersat fără incidente.

Manifestanţii agitau drapele sârbe şi scandau numele lui Ratko Mladici şi "Cuţit (pentru a decapita), frânghie (pentru a sugruma), Srebreniţa", un slogan folosit de ultranaţionalişti pentru a evoca masacrul de la Srebreniţa, pentru care este inculpat Ratko Mladici de justiţia internaţională.

Câţiva tineri izolaţi agitau fumigene.

Importante unităţi de scutieri au fost mobilizate în centrul capitalei sârbe pentru a preveni orice incident vineri.

Potrivit poliţiei, 35 de persoane au fost arestate în cadrul acestei manifestaţii.

Directorul poliţiei sârbe, Milorad Veljovici, a declarat că "nivelul de securitate a crescut".

Prezenţa poliţiei a fost consolidată mai ales în faţa instituţiilor statului, ambasadelor şi în faţa altor repezentanţe internaţionale, potrivit lui Veljovici.

Mai mulţi oficiali sârbi au declarat joi că nu se aşteaptă la tulburări în ţară după arestarea lui Mladici.

Manifestaţiile după arestarea liderului politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, în iulie 2008, au reunit mii de persoane. O persoană a murit în timpul acestor manifestaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici