Serbia refuză semnarea acordului cu Kosovo, cerând reluarea negocierilor

Serbia a anunţat luni că nu va semna acordul propus de Uniunea Europeană în vederea normalizării relaţiilor cu Kosovo, cerând reluarea negocierilor sub egida UE.

291 afișări
Imaginea articolului Serbia refuză semnarea acordului cu Kosovo, cerând reluarea negocierilor

Serbia refuză semnarea acordului cu Kosovo, cerând reluarea negocierilor (Imagine: Shutterstock)

"Guvernul Serbiei nu poate accepta principiile prezentate echipei sale de negociatori la Bruxelles întrcât acestea nu garantează securitatea totală şi protecţia drepturilor omului pentru serbii din Kosovo", a declarat premierul sârb, Iviţa Dacici.

Premierul Serbiei a cerut reluarea urgentă a dialogului prin intermediul UE.

Semnarea unui acord cu Kosovo este o condiţie esenţială impusă de Bruxelles pentru a stabili o dată de începere rapidă a negocierilor pentru aderarea Serbiei la UE.

Maja Kocijancici, purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe Catherine Ashton, anunţase luni dimineaţă că Bruxelles-ul aşteaptă "decizia oficială" a Serbiei şi Kosovo după eşecul negocierilor din 2 aprilie.

Săptămâna trecută, preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolici, se declara sceptic în legătură cu încheierea unui acord în vederea normalizării relaţiilor cu Kosovo. "Declaraţiile lipsite de flexibilitate ale liderilor de la Priştina nu ni se par deloc încurajatoare", spunea Nikolici. "Dacă ni se spune să venim la negocieri cu condiţia de a accepta prevederile Constituţiei kosovare, acest lucru sugerează că trebuie să renunţăm la ideile noastre, ceea ce nu vrem", a adăugat Nikolici.

Vicepremierul sârb Aleksandar Vucici a cerut Uniunii Europene şi comunităţii internaţionale să nu permită ca ţara sa să fie "umilită şi distrusă" în dialogul privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo. "Noi vom face compromisuri pentru că acestea sunt importante pentru viitorul Serbiei, dar aceste compromisuri sunt limitate. De aceea, cerem Uniunii Europene, Statelor Unite şi altor actori internaţionali, Rusiei, să arate clar că nu vor permite umilirea şi distrugerea Serbiei", declara Aleksandar Vucici. "Cerem ca Serbiei să nu îi se ceară să accepte propria distrugere", adăuga Vucici, sugerând că UE ar favoriza Priştina în cadrul negocierilor.

Dialogul dintre Belgrad şi Priştina, iniţiat în 2011, se referă în principal la organizarea localităţilor kosovare în care etnicii sârbi sunt majoritari. Belgradul cere crearea unei asociaţii a localităţilor majoritare sârbe care să dispună de "prerogative executive" în materie de siguranţă publică şi justiţie. Priştina respinge propunerea.

Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo, fosta sa provincie sudică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici