Serbia urmăreşte să obţină divizarea Kosovo - surse

Serbia a propus administraţiei ONU a Kosovo ca Belgradul să asigure guvernarea zonelor locuite de o populaţie majoritar sârbă, un plan care ar diviza practic noul stat balcanic.

25 afișări
Imaginea articolului Serbia urmăreşte să obţină divizarea Kosovo - surse

Serbia urmăreşte să obţină divizarea Kosovo - surse

Propunerea a fost făcută la sfârşitul săptămânii trecute de ministrul sârb pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, dar a fost respinsă de către administraţia ONU a Kosovo.

"Obiectivul propunerii pare să fie divizarea Kosovo, mai exact guvernarea de către Serbia a enclavelor", a declarat o sursă. O altă sursă din cadrul misiunii ONU, UNMIK, a precizat că acceptarea unei astfel de propuneri ar echivala cu "o ratificare a divizării".

Adjunctul şefului UNMIK, Larry Rossin, a confirmat marţi că Samardzici, cu care s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute, i-a înaintat un document menit să reprezinte "un cadru pentru o relaţie complexă între Serbia şi UNMIK". El a refuzat să comenteze conţinutul respectivului document.

Analiştii susţin că opoziţia virulentă manifestată de sârbii din nordul Kosovo faţă de adminsitraţia de la Priştina, demonstrată şi de violenţele care au avut loc luni la Mitroviţa, a creat premisele unei astfel de divizări.

Peste jumătate din minoritatea sârbă locuieşte în enclavele din sudul Kosovo, restul locuind la nord de râul Ibar într-o zonă aflată la graniţa cu Serbia.

Poliţiştii, medicii şi profesorii din regiunea din nordul Kosovo, al cărei principal oraş este Mitroviţa, sunt remuneraţi de către Guvernul de la Belgrad.

Serbia nu va propune însă divizarea Kosovo, deoarece o astfel de cerere va echivala cu abandonarea pretenţiilor sale asupra întregului teritoriu. Liderii albanezi de la Priştina se opun, de asemenea, divizării şi insistă ca noul stat să se regăsească în graniţele provinciei sârbe.

Occidentul se opune divizării Kosovo, motivând că un astfel de demers ar promova noţiunea de "state etnice" în Balcani şi ar încuraja pretenţii similare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici