Serviciul de securitate ucrainean a efectuat mai multe descinderi în localuri ale Bisericii Ortodoxe

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat miercuri că a efectuat percheziţii în spaţii aparţinând unei ramuri a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din nouă regiuni - găsind paşapoarte ruseşti, literatură propagandistă şi "permise ale ocupanţilor", scrie CNN.

1671 afișări
Imaginea articolului Serviciul de securitate ucrainean a efectuat mai multe descinderi în localuri ale Bisericii Ortodoxe

O parte a bisericii din Ucraina - care s-a divizat la începutul acestui an - rămâne loială Patriarhiei Moscovei.

"Serviciul de securitate a finalizat măsurile de contrainformaţii (de securitate) la sediile UOC (MP) din regiunile Zakarpattia, Cernăuţi, Rivne, Volyn, Mykolaiv, Sumy, Lviv, Zhytomyr şi Herson", a declarat SBU.

Instituţia a precizat că a găsit paşapoarte ruseşti, simboluri populare în rândul separatiştilor pro-ruşi şi ale partidului pro-rus interzis "Platforma de Opoziţie pentru Viaţă" şi "manuale pentru răspândirea propagandei inamice prin intermediul credincioşilor" pe teritoriul diecezelor.

În plus, ofiţerii de informaţii au găsit cărţi ale lui Ivan Ilyin, care este adesea numit "filosoful lui Putin", se arată în comunicat.

În satul Chornobaivka din regiunea Kherson, SBU a declarat că a descoperit legitimaţii ale ocupanţilor pro-ruşi în sediul bisericii, iar în eparhia din regiunea Lviv au fost găsite fotografii ale unor documente ruseşti "privind asigurarea cooperării cu comisariatele militare ale Federaţiei Ruse".

De asemenea, SBU a declarat că a găsit un călugăr cu paşaport rusesc şi contacte în Federaţia Rusă într-una din mănăstirile din regiunea Rivne din vestul Ucrainei. "Posibila sa implicare în activităţi de informaţii şi subversive în beneficiul serviciilor speciale ruseşti este în prezent investigată", a precizat aceasta.

Eparhia din Liov a precizat într-o declaraţie pe Facebook că SBU a inspectat spaţiile şi că "nu au fost găsite obiecte şi literatură antiucraineană".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici