Slogan cu conotaţii naziste, folosit de preşedintele chilian în cursul vizitei în Germania

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a scris mesajul "Deutschland Über Alles" ("Germania deasupra tuturor") într-un registru diplomatic al preşedintelui german Christian Wulff, fără a şti că sintagma are rezonanţe naziste, informează Der Spiegel în ediţia online.

179 afișări
Imaginea articolului Slogan cu conotaţii naziste, folosit de preşedintele chilian în cursul vizitei în Germania

Slogan cu conotaţii naziste, folosit de preşedintele chilian în cursul vizitei în Germania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul vizitei efectuate la Berlin săptămâna trecută, Sebastian Pinera a vrut astfel să mulţumească Germaniei pentru rolul avut în salvarea celor 33 de mineri chilieni scoşi la suprafaţă după 69 de zile petrecute în subteran. Biroul preşedintelui Wulff intenţionează să şteargă mesajul din registrul prezidenţial.

Sebastian Pinera a prezentat scuze pentru mesajul asociat cu fostul regim nazist din Germania.

Potrivit presei, Pinera a declarat că învăţase acest slogan la şcoală în anii 1950 - 1960, înţelegând că era o celebrare a unificării Germaniei în secolul al 19-lea de către cancelarul Otto von Bismarck. Pinera a declarat că nu ştia că sloganul are legătură "trecutul întunecat al Germaniei".

Pinera nu este singurul lider politic care a scris acest slogan. Anul trecut, biroul de presă al Preşedinţiei franceze anunţa că fanfara militară germană va cânta imnul "Deutschland Über Alles" la ceremoniile organizate cu ocazia aniversării victoriei din Primul Război Mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici